Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
HP:s och HN:s publisher Viveka Hedbjörk blir tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare för Alingsås Tidning och Lerums tidning. Bild: Annika Karlbom

Viveka Hedbjörk om nya jobbet som chefredaktör på Alingsås Tidning och Lerums Tidning

Hallandspostens och Hallands Nyheters publisher, Viveka Hedbjörk, blir tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare för Alingsås Tidning och Lerums Tidning – som nu blir en del av tidningskoncernen Stampen Media.

Affären innebär att Stampen-koncernen får ytterligare cirka 30 000 prenumeranter och ökar den årliga omsättningen med drygt 100 miljoner kronor.

Viveka Hedbjörk, hur ser du på din nya roll?

– Den är både spännande och rolig. Eftersom jag har en lång erfarenhet så förstår jag att Stampen vill använda mig i det här övergångsskedet. Med det sagt kommer min huvuduppgift fortsatt att vara HP och HN.

Vad kan du tillföra?

– Det jag har med mig från Halland är att vi, genom ekonomiska svårigheter, har tvingats bestämma vad vi ska fokusera på. Det vi kom fram till var journalistiken, och det har visat sig vara framgångsrikt. Jag hoppas att mina erfarenheter ska göra resan lite raskare för Alingsås och Lerums Tidning.

Under din ledning har både HP och HN genomgått en utveckling mot det digitala. Kan läsarna i Alingsås med omnejd förvänta sig något liknande?

– Ja, det är inte osannolikt, men inte under min ledning. Min uppgift är att skapa förutsättningar så att redaktionerna kan göra ett så bra jobb som möjligt. En eventuell förändring av inriktning är den permanente chefredaktörens uppgift.

Stampen var under rekonstruktion för några år sedan, hur kommer det sig att man nu har råd att köpa en massa tidningar?

– Det hänger ihop med den nye majoritetsägaren Polaris. Det finns ett stort intresse för journalistik, och det har visat sig vara en bra affär att göra journalistiken till den huvudsakliga delen av verksamheten. Det Stampen nu gör på västkusten är samma sak som Polaris gjorde i Norge, att växa genom att köpa befintliga, mindre tidningar och ge bättre förutsättningar för bra journalistik.

Slutligen, du kommer nu att vara chefredaktör och ansvarig utgivare för fyra västsvenska tidningar, ska du aldrig vara ledig?

– Haha, det kommer att bli en del resande. Men för tillfället är jag i en sådan lyxsituation, jag har inte längre några barn att ta hänsyn till, och kan därför jobba rätt mycket. Dessutom är jag riktigt bra på att koppla av.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.