Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Samlade. Mölndals ungdomsredaktion tillsammans med samordnaren Jennifer Yannelli San Roman och filmaren Roozbeh Behtaji från Göthenburgo längst till höger. Bild: Maja Kristina Nylander

Visar bilden av deras Mölndal

Föreningen Göthenburgo och Mölndals stad sökte nya röster i en tid när allt fler lokalredaktioner försvinner. En ungdomsredaktion skapades och i dag visas deras tv-program i Öppna kanalen.

– Vi har gjort en massa korta filmer om olika saker här i Mölndal, säger 16-årige Jafar Heydari, en av sex medlemmar Mölndals ungdomsredaktion.
I dag klockan 19 premiärvisas deras olika inslag i Öppna kanalen och tanken är att de ska göra ett eller två avsnitt per termin. Idén om en ungdomsredaktion kommer från den ideella föreningen Göthenburgo som genom bland annat tv-program vill föra stadens och världens människor närmare varandra. Grundaren och filmaren Roozbeh Behtaji berättar vidare:
– Göthenburgo finns med som konstnärlig ledning. Vi håller i olika workshops och utbildningar för att ungdomarna ska lära sig filma, redigera och sätta ihop dem till tv-program som sedan sprids på nätet.

Ungdomsredaktionen har skapats genom ett samarbete mellan Mölndals stad och Göthenburgo. Den består av sex ungdomar i blandade åldrar och kön, där tre är nyanlända och tre har vuxit upp i staden. Utbildningen har pågått sedan i höstas.
– Vi ser det som ett stort demokratiskt problem när det skärs ned på lokala redaktioner. Då blir det ännu viktigare att det finns människor som berättar om sig själva och sina liv, säger Roozbeh Behtaji.

I premiärprogrammet finns bland annat kortfilmer om hur en av de nyanlända ungdomarna tillbringade sin första natt i Sverige – mitt under halloween, en annan är från Mölndals HBTQ-labb och i en tredje lär redaktionen tittarna att ordet för "sugrör" är "nej" på dari, vilket ger upphov till ett flertal ordvitsar över språkgränserna. Förutom filmerna till tv-programmet har de även fått arvoderade filmuppdrag från andra förvaltningar och Mölndals museum.
– Jag gillar att få vara ute och filma och ta reda på vad folk tycker, säger Jafar Heydari som kom till Sverige från Afghanistan för 1,5 år sedan, men som i december fick avslag på sin asylansökan. Ett besked han har överklagat.
– Min bror kom hit 2012. Han har fått uppehållstillstånd och jobbar. Jag vill också bygga mitt liv här, men just nu känns allt väldigt oroligt. För mig betyder det mycket att få vara med i ungdomsredaktionen.