Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Villa med vacker park såld för en spottstyver

HINDÅS: Föreningen sålde Villa Roskullen för en spottstyver - utan att veta om att en tomt ingick. Allmänheten riskerar nu att förlora tillgången till grönområdet. En myndighet utreder om överlåtelsen gått rätt till.
Ortens vackraste park och Hindås svar på Slottsskogen. Beskrivningarna är generösa av den ekträdgård som omger Villa Roskullen.
Nu har den bruna trävillan med tillhörande mark på omkring 1 500 kvadratmeter sålts till en privatperson. Priset: En bankskuld på 93 173 kronor för en värmepanna.
För knappt tio år sedan överlät kommunen för 100 kronor fastigheten till Hindås bygdegårdsförening.
För att säkra allmänhetens tillgång till området, ändrades detaljplanen: Huset ska användas som föreningslokal och parken får inte avgränsas med staket. Om fastigheten sedan säljs vidare, måste kommunen ge sitt skriftliga medgivande.
Gradvis förfall
Under de senaste åren har villan förfallit. Föreningen har inte klarat av att betala sina skulder hos banken och i oktober 2006 konstaterade man att det inte längre fanns resurser att ta hand om driftkostnaderna. Föreningen mer eller mindre upplöstes.
Under offentliga möten på orten efterlystes förgäves förra året lösningar för husets framtid.
Samtidigt lämnade Hindåsbon Leif Persson (fp) in en motion till fullmäktige där han krävde att kommunen tar över fastigheten. Men politikerna sade nej, och i mitten av feb-ruari i år såldes Roskullen till en privatperson. Först då gick det upp för föreningen att även en tomt ingått - och att den nu gått iväg för en spottstyver.
Kommunen godkände försäljningen genom Bertil Widén, mark- och bostadschef.
När den nya ägaren nu ansökt om lagfart hos inskrivningsmyndigheten i Uddevalla, utreder juristen Pontus Krantz om överlåtelsen gått rätt till.
Inget årsmöte innan beslut
Ett hinder för lagfart kan vara det faktum att föreningens beslut att sälja inte föregicks av ett årsmöte. Pontus Krantz ska även titta närmare på giltigheten av "kommunens skriftliga medgivande" av försäljningen.
- Det är ju ingen vanlig tomt man säljer. Det handlar om lite speciella omständigheter och det finns ju en anledning till att man skrivit in kravet på kommunens godkännande i köpeavtalet, säger Pontus Krantz.
Den nya ägarens förhoppning är att kunna bo i huset och att detaljplanen ändras. Renovering har redan påbörjats.
I måndags lämnade nio Hindåsbor och tillika politiker in ett krav till inskrivningsmyndigheten om att lagfartsärendet bordläggs. Många ortsbor är upprörda över att de riskerar att förlora tillträde till parken.