Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Vill stärka tjejer inom judosporten

Judoklubben IK Västra Mölndal har jobbat målmedvetet på att skapa lika villkor för tjejer och killar. Nu får föreningen Mölndals stads jämställdhetspris, som delas ut för första gången.

Judoföreningen IKVM:s mål är att bedriva en verksamhet för alla oavsett ålder, kön, förutsättningar eller ambitionsnivå. Sedan flera år tillbaka har de arbetet aktivt med att stärka tjejers förutsättningar inom sporten. 
– Det handlar om att jämställdhetsfrågan ska genomsyra all verksamhet, från fördelning i styrelsen till att alla ska få lika mycket uppmärksamhet på träningsgolvet, säger klubbens ordförande Malin Nordin.
Hon är en av tre seniordamer från IKVM som för några år sedan startade initiativet Judo5 (Judo feminine). Syftet var att rekrytera fler tjejer till den mansdominerande sporten och även få fler att stanna kvar när de blev tonåringar. Inom Judo5 samarbetar flera klubbar och Malin Nordin har också anställts av Svenska judoförbundet för att sprida konceptet i landet.
– Jag tror att tänket är väldigt positivt, det handlar mycket om att inkludera tjejer i verksamheten.

Ida Lindgren, även hon en av grundarna till Judo5, betonar att det finns en stor medvetenhet kring frågorna inom den egna klubben.
– Vi vet enligt forskning att killar får mer tid på träningar och därför är vi väldigt uppmärksamma på hur vi beter oss på mattan. 
Det handlar också om att få tjejer att våga ta större plats. Delvis genom att peppa dem att ställa upp i tävlingar istället för att slentrianmässigt fråga vilka som vill, då det oftast är killar som räcker upp handen. 
– Nu har vi till exempel fått ihop två damlag som ska åka till veteran-VM. Då har vi ringt runt och uppmanat tjejer att vara med, det visar att det krävs ganska mycket, säger tränaren Annika Krus.

Hon och de andra påpekar också att jämställdhetsarbetet handlar om att skapa förutsättningar för alla att delta. Klubben har till exempel ett lekrum så att det går att ta med barnen på träningarna. En viktig del är också att uppmuntra tjejer att ta uppdrag inom sportens ledande organ.
– Vi som startade Judo5 har alla uppdrag i Svenska judoförbundet, även om vi samtidigt har ganska krävande arbeten, säger Malin Nordin.
Hon är glad över att klubben tilldelats Mölndals stads jämställdhetspris som ska delas ut under nationaldagsfirandet. Men vad prissumman på 10 000 kronor ska gå till är ännu inte bestämt.
– Vi har 10-årsjubileum i år och jag tycker att alla medlemmar ska få ta del av priset i samband med det.