Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Vill sprida rockabillyn på ön

Carina Jansson och Nic Nilsson har sett hur intresset för 40- och 50-talskläder och prylar exploderat. Deras nyöppnade butik på Marstrand lockar kunder från när och fjärran som gillar stilen.

– Jag tror att folk har tröttnat på vitt, beige och puderrosa, säger Carina Jansson som själv varken brukar hitta kläder eller inredning hos de vanliga kedjorna.
Hon serverar nybryggt kokkaffe och slår sig ner vid ett grönt bord i den lilla butikslokalen på Koön. Här har Carina och sambon Nic Nilsson inrett med bland annat hyllor i bambuträ. Bland utbudet finns färgstarka klänningar, collagejackor, plastväskor, hårvax och flamingolampor. 
– Det är vintage, retro- och reprostil, med mönster från förr. Men det handlar inte om att man ska klä ut sig utan att hitta en stil som håller, förklarar Carina.
Själv växte hon upp med rockabillymusik och intresset för genren har funnits med ända sedan barndomen. Hon och Nic träffades på en bilmässa för några år sedan och sedan dess har de tillsammans drivit en verksamhet. 

Tidigare åkte de runt och sålde prylar och kläder på olika events men i våras fick paret, som själva bor på Koön, möjlighet att hyra lokalen och kunde öppna sin butik 1 juni.
– Vi tyckte att det var kul att pröva det här på hemmaplan. Vi har alltid promotat Marstrand när vi varit ute och sålt våra grejer, säger Carina.
Det visade sig att konceptet skulle fungera bättre än väntat. Under sommaren har både Marstrandsbor och långväga turister hittat till Marstrand vintage. 
– Det kom en amerikan som var i Sverige på semester och åkte hit till Marstrand bara för att besöka oss. Hon frågade om det fanns något mer intressant i närheten, jag svarade att det finns ju en fästning på andra sidan som kan vara cool att se, berättar Nic och ler.

Precis som Carina fastnade han tidigt för musiken från 40- och 50-talet och spelar och sjunger själv i två rockabillyband. Nic startade eget skivbolag 1993 och beställde LP-skivor från England som han sålde vidare. I takt med att skivförsäljningen minskade generellt inriktade han sig mer på att sälja kläder och prylar. 
De senaste åren har Nic och Carina märkt tydligt hur allt fler fått upp ögonen för rockabilly-stilen. Tidigare var det svårt att få tag i kläder, men nu finns en hel del nyproducerat. De köper in mycket från bland annat USA, Tyskland och England, men har även svenska märken.
Både Carina och Nic har andra heltidsjobb, men planen är att ha butiken öppen under helgerna i höst. Tanken är att skapa en upplevelse med musik och hembakad fika, även den i retrostil.
– Det blir väldigt socialt och det är kul om vi kan ha affärer här på Marstrand som är öppna även på lågsäsong, säger Carina.