Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Malin Lundin och dvärgschnauzern Dexter samt Göran Stockelberg och schäferhunden Faldo tränar på den grusplan som hundklubbarna i Sisjön önskar bygga tak och väggar på redan i höst.

Vill slippa oroa sig för hundväder

MÖLNDAL: De aktiva och kurssugna hundägarna blir allt fler. Nu förbereds bygget av en stor inomhushall vid Sisjön.

– Om vi bara får klartecken skulle vi kunna sätta i gång direkt, säger Göran Stockelberg, ordförande i Göteborgs-Mölndals brukshundsklubb (GMBK).

Tillsammans med Göteborgs hundungdom som också håller till i Sisjön har GMBK sökt bidrag på nära 3,4 miljoner kronor för att på den egna marken bygga upp en hundhall på 85x24 meter.

– I dag kan vi egentligen bara träna under sommarhalvåret, annars förstörs gräsytorna. Vi vill hålla igång vår verksamhet hela året och allt fler vill ha kurser även på vintern, säger Malin Lundin, ordförande i Göteborgs hundungdom.

Föreningarna har stadigt omkring 1 200 medlemmar, fler än hälften är under 25 år och merparten av de yngre är tjejer. Tillsammans erbjuder klubbarna olika former av träningar och kurser, samt diverse tävlingar på mark som GMBK ägt sedan 1955.

– Det är för ungdomarna vi gör det här. Vi ser tydligt att intresset för hundkurser ökar, säger Göran Stockelberg.

Vid särskilda tillfällen har klubbarna kunnat hyra in sig i ridhus för att ha tak över huvudet, men aldrig för att hålla kontinuerlig verksamhet, exempelvis utbildning av hundar och personal till Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I Göteborgsområdet finns hallar hos vissa hundskolor, men ingen av dessa är föreningsdriven.

– Vi hoppas verkligen att Mölndal vill vara först, säger Malin Lundin.

Arbetet med att utveckla och iordningsställa marken, sammanlagt drygt sju fotbollsplaner, pågår. Och häromveckan lämnades ansökan om bidrag in till Allmänna arvsfonden och Mölndals stad.

Kommunalrådet Marcus Claesson (FP) har fört diskussioner med hundklubbarna sedan 2012. Han är positiv till idén om hall och tror att 750 000 kronor från kommunens sida mycket väl kan bli verklighet.

– Här får vi oerhört mycket för pengarna. Jag ser det som att de förädlar marken. En stor året-runt-hall för träning och stora tävlingar vore fantastiskt, och den kan dessutom sätta Mölndal på världskartan, säger han.

Ett troligt beslut från kommunstyrelsens sida väntas strax före eller efter sommaren.