Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Enad front. Kommunerna inom GR vill se en mer samlad taxezon än den som regionens kollektivtrafiknämnd föreslår. Bild: Axel Norén

Vill se en ändring mot enad taxezon

GR-kommunerna kommer sannolikt inte att splittras när ett nytt förslag om kollektivtrafikzoner införs i Västra Götaland. GR kräver nu att samtliga 13 kommuner ska finnas samlade utan gränser inom området.

GP har tidigare skrivit om förslaget på nya kollektivtrafikzoner, där Göteborg föreslås ingå i en tillsammans med Partille, Mölndal och Öckerö, i nästa zon hamnar flera av Göteborgs övriga kranskommuner medan övriga 40 kommuner i Västra Götaland hamnar i den tredje. Det betyder att kommunerna inom Göteborgs kommunalförbund (GR) delas upp i tre olika zoner. 

En avgörande fråga är om Göteborgs kommuns majoritet kan acceptera förslaget att Göteborg, Partille, Mölndal och Öckerö hamnar i samma zon utan stora extrakostnader för resenärerna inom Göteborg stad.
– Den röd-gröna majoriteten är inte beredd att acceptera några stora höjningar av taxorna inom Göteborg om man inför en ny zon med Partille, Mölndal och Öckerö som föreslagits från regionen. Det blir den avgörande frågan för om det blir någon reform överhuvudtaget säger GR:s ordförande Jonas Ransgård (M), tillika oppositionsråd i Göteborg. 

I morgon, fredag, har GR en muntlig information om taxezonsförslaget men inga beslut fattas då om GR:s samlade hållning. Frågan ska tillbaks till regionen för ytterligare studier.
Samtidigt menar de kommuner som ligger i zon 1 (Partille, Mölndal och Öckerö) att de tillhör det inre tätortssystemet för kollektivtrafiken ihop med Göteborg och ska vara kvar i den zonen:
– Vi ingår i det stadstrafikområdet och ska givetvis vara kvar där också efter en revidering av zongränserna. Sedan stödjer vi självfallet kravet att GR-kommunerna inte ska splittras upp på tre zoner utan ska hållas samman så mycket som möjligt, säger Partilles kommunalråd Stefan Svensson (M).

Kritiken mot zonförslaget har kommit från flera håll men framför allt från Stenungsund och Tjörn som placerats i zon 3. Båda kommunerna har skrivit särskilda remisskrivelser till regionen och GR.
– Det är givetvis inte acceptabelt. Vi är medlemmar i GR, ingår i GR:s arbetsmarknadsområde och då måste vi självfallet finnas med inom GR:s taxezon, säger Martin Johansen (L) kommunalråd på Tjörn.

Från GR:s ledning säger man att en ändring kommer att göras som innebär att både Stenungsund och Tjörn hamnar i zon 2.
– Vår avsikt och våra krav är att alla 13 GR-kommunerna ska vara med i de zoner som berör GR och de signaler vi fått säger också att så kommer att bli fallet, säger Jonas Ransgård.
Beslutet om det blir nya taxezoner väntas först efter årsskiftet och det är regionen som slutligen avgör frågan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.