Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ökade mängder. I takt med att strandskräpet ökar och en stor del kommer från andra länder önskar nu Naturvårdsverket och Bohuskommunerna att staten tar ett ökat ekonomiskt ansvar.

Vill se att staten tar städansvar

För första gången på över tio år kan statliga pengar bekosta strandstädningen längs Bohuskusten. Naturvårdsverket föreslår nu att regeringen tar på sig ansvaret.

– Vi menar att det är rimligt att staten tar ett ansvar för strandstädningen just på Bohuskusten. Det handlar om små kommuner som får lägga stora resurser på att städa stränder varje år, konstaterar Maria Ivarsson, handläggare på Naturvårdsverket. 
Skäl som myndigheten uppger är att det skräp som flyter iland på Bohuskustens stränder varje år är lika mycket som flyter iland tillsammans längs resten av de svenska kusterna. 80 procent av skräpet kommer dessutom från andra länder och där kan kommunerna inte påverka nedskräpningen själva.

Naturvårdsverket har skrivit till regeringen och miljöminister Karolina Skog (S) med uppmaningen att regeringen bör avdela särskilda medel och utökade anslag till Havs- och vattenmyndigheten som fördelar pengarna till strandstädningen.
– Översiktliga beräkningar har visat att det skulle behövas cirka 17 miljoner kronor för att göra en total städning längs den bohuslänska kusten men det blir kanske svårt att få det stödet från regeringen. Nu återstår att se vilka resurser Miljödepartementet är berett att satsa, säger Maria Ivarsson.

Naturvårdverkets  initiativ välkomnas av kommunerna i Bohuslän och Västra Götalandsregionen.
– Det här är en öppning även om det är vagt formulerat, säger kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) i Sotenäs som också är ledamot av Västkuststiftelsen. 
– Vi har kämpat i 30 år för att få förståelse för vår situation och vilka kostnader det handlar om. Ett tag fick vi pengar via Länsarbetsnämnden men då var vi beroende av arbetsmarknadsläget när pengar skulle betalas ut. Under senare år har det mest varit olika projekt som gett oss pengar.

Kristina Jonäng (C), regionråd med fokus på miljöfrågor menar att man nu får se vilka åtgärder regeringen vidtar.
– Strandstädningen har betydelse för hela turistnäringen längs Bohuskusten och jag tror problemet är större än många tror. Kommunerna städar visserligen men skräpmängderna har större volym än vad som kan redovisas.

Naturvårdsverket menar också att kommunerna på västkusten har små eller inga möjligheter att påverka andra länder och internationell sjöfart att stoppa nedskräpningen som drabbar Bohuskusten och det är rimligt att staten tar ett ansvar. 
Dessutom har strandstädningen stor betydelse för djurlivet och naturvården i kustområdet vilket inte minst kan intygas av Västkuststiftelsen som förvaltar ett antal naturreservat i kustzonen som varje år får städas från tonvis med skräp.