Vill satsa på ny badortsepok

Medan Göteborgssocieteten tog ångbåten eller tåget, kom Oscar II hit i sin kungayacht. 1839 anlades den första badinrättningen på Särö. Nu hoppas öns hotell att återigen sätta den historiska badorten på kartan med ett nytt spa.

|

Säröhus är fullt av vinklar och vrår. För nykomlingen är det ingen konst att villa bort sig i den väldiga byggnaden som genom årens lopp expanderats med stor kreativitet. På andra våningen pågår renoveringsarbeten, och trappan upp till den planerade spa-avdelningen är redan byggd.

– Vi har börjat förbättra invändigt och förbereda det vi kan.

Viktoria Dahl vecklar ut sin stora, svarta dokumentportfölj och visar ritningarna som hon har tagit fram. Själva hotellbyggnaden kommer inte bli särskilt mycket större i markplan, förklarar hon.

Istället är tanken att ersätta taknockarna från det ursprungliga Lokmannahemmet, och de många utbyggnaderna, med en helt ny inglasad våning.

–Ovanpå den befintliga byggnaden vill vi bygga en ny konferensdel och en spaanläggning med glaspooler, takträdgård och bastu. Utformningen ska bli kul, Säröhusig och annorlunda, berättar Dahl, som titulerar sig marknadschef.

För drygt ett år sedan meddelade Säröhus sina utvecklingsplaner för byggnadsnämnden i Kungsbacka. Sedan dess har turerna varit många och känslorna stundtals uppretade. Politikernas hittills konträra inställning beror bland annat på begränsade parkeringsmöjligheter. Nu har planärendet flyttat upp till kommunstyrelsens bord.

– Jag hade trott det var ett stort skämt om de berättat att det skulle ta så här lång tid att få tillstånd för ett år sedan, säger Viktoria Dahl och tillägger; – Säröhus är viktigt för kommunen av många olika anledningar. Vi måste få möjlighet att hänga med i utvecklingen och stå oss mot våra konkurrenter.

Säröhus byggdes från början som ett semesterhem för lokförare. Mellan 1903 och 1965 gick nämligen ett passagerartåg ända från centrala Göteborg ut till Särö.

– Detta har varit en populär badort under flera hundra år, det känns naturligt att vi nu utvecklar vår verksamhet med ett spa, säger Viktoria Dahl.

Under en period satsade Säröhus helt på konferenser, men sedan 90-talet då hotellet fick en relaxavdelning vallfärdar allt fler privatpersoner hit för en andningspaus.

–En period minskade konferenserna kraftigt. Då var det viktigt att vi hade två ben att stå på, med både företags- och privatkunder. Samtidigt har utvecklingen lett till att det stundtals är för trångt vid vår pool. Att vi får tillstånd att bygga ut relaxavdelningen är mest akut, säger Viktoria Dahl.

Hotell- och konferensanläggningen har sedan 1976 varit i Torgny Berntssons ägo. Trots turerna i byggnadsnämnden är han hoppfull.

– Kommunstyrelsen har tidigare sagt att de är positivt inställda till att vi utvecklas och gör denna betydande investering. Av den anledningen ser jag positivt på framtiden, säger han.