Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vill sänka hastigheten till 70 på E6 i Mölndal

Miljöskyddsnämnden i Mölndal vill sänka hastigheten på E6/E20 till 70 km i timmen. Då försvinner en tredjedel av kväveoxidutsläppen.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden har hos Vägverket begärt en översyn av åtgärder utefter E6/E20 mellan kommungränsen till Göteborg samt till och med Åbromotet.
- I översynen ingick prövning av andra skyddsåtgärder för att förbättra miljösituationen utefter trafikleden. Ett viktigt kriterium var kommunens situation med överskridanden av miljökvalitetsnormer i Mölndals centrum, konstaterar miljöskyddsinspektör Lars-Erik Jevås.
Nu har Vägverket remitterat en översyn av hastighetsgränserna på bland annat E6/E20 på den aktuella sträckan. Dessutom har verket angett att denna sträcka skall behandlas som ett separat ärende i samråd med kommunen.
- Uppnås en hastighetsnedsättning så att de flesta håller 70 km i timmen kan en reduktion med cirka en tredjedel av kväveoxidutsläppen förväntas vid normal trafikrytm, förklarar Lars-Erik Jevås.
En förutsättning i prövningen skall vara vilken hastighet man reellt kan uppnå och inte vilka skyltar som sätts upp, påpekar han.