Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Havsforskare och fiskare vill nu se en utökad licensjakt på säl för att rädda det kustnära fisket. Bild: Bengt Kjellin

Vill rädda kustfisket genom ökad säljakt

Nu höjs kraven på licensjakt på knubbsäl för att minska sälstammen och rädda det kvarvarande kustfisket och fiskbestånden i Bohuslän och Halland.

Kravet kommer från havsforskare, fiskare, kommuner och myndigheter och framkom nyligen vid en havskonferens i Stenungsund. Där presenterade flera forskare vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil färsk och delvis opublicerat material som visar att situationen för kustfisket är akut sedan sökstammen vuxit dramatiskt de senaste åren. Enligt fiskeorganisationer har kustfisket mer eller mindre upphört i delar av kustzonen kring Orust och Tjörn.


Håkan Wennhage vid Havsfiskelaboratoriet har studerat effekten av fiskefria områden i Havsstensfjorden norr om Orust.
– Där har det rått totalt fiskeförbud i sex år men vi kan inte trots detta se någon ökning av fiskbestånden vare sig torskfiskar eller plattfiskar. Det betyder att det måste finnas andra orsaker till att fiskbestånden inte ökat. 
Han konstaterar att i andra delar av landet där motsvarande zoner införts kan men se en kraftig ökning av fiskbestånden, men inte vid Bohuskusten.
– Vi kan dessutom se att inom de fiskefria områden där det finns så kallade hummerrev, i bland annat Göteborgs inlopp och Brofjorden se att hummerbestånden ökar, men fiskbestånden visar ingen ökning där heller.


Karl Lundström är sälforskare vid Havsfiskelaboratoriet. Han konstaterar att det åtminstone finns 15 000 sälar längs Västkusten, troligen fler.
– Det är svårt att räkna sälstammen men vi tror att den siffra vi har fått fram handlar om cirka 60 procent av det totala antalet. Stammen har ökat kraftigt på senare år.


Vid konferensen riktades från fiskare och forskare skarp kritik mot myndigheternas hållning i sälfrågan, men den kritiken avvisas av både länsstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten.
– Vi anser att det behöver införas en licensjakt på säl för att få ned bestånden och att den nuvarande planen görs om. Det är en nödvändighet, säger Fredrik Larsson vid länsstyrelsen.
Fredrik Nordvall, enhetschef vid Hav konstaterar att det finns förslag på licensjakt på säl som ligger på regeringens bord.
– Det är lämnat till miljödepartementet där beslutet skall fattas och det beskedet väntar vi alla på.


Även västsvenska politiker menar att något måste göras.
– Kustfisket är oerhört viktigt för kustkommunerna och besöksnäringen, säger Claes-Åke Sörqvist (C), ordförande för Fiskekommunerna i Bohuslän.