Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vård- och omsorgsnämnden i Mölndal vill utreda möjligheten att införa en ny boendeform för äldre.

Vill införa en ny boendeform för Mölndals äldre

Mölndals stad vill utreda möjligheten att skapa en helt ny boendeform för gamla som vill ha stöd men inte kräver plats på ett äldreboende.

En ny lagstiftning, som började gälla i april, gör det möjligt för kommunerna att inrätta en ny form av särskilda boenden för äldre. Det handlar om boenden för dem som behöver stöd och hjälp och känner sig ensamma, men inte har behov av vård och omsorg dygnet runt.
– Det är en slags light-version av ett särskilt boende där de äldre kan få hjälp med service som städning, mat och tvätt, säger Göran Isacsson (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Redan i dag finns trygghetsboenden för äldre i Mölndal liksom i många andra kommuner. Men för att få en sådan bostad krävs ekonomiska resurser och att de äldre har stått länge i bostadskö, enligt regeringens argument för lagändringen.
Förslaget om att införa den nya boendeformen i Mölndal kom ursprungligen i en motion från Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet och har nu utretts i ett första skede. 

Tjänstemännen konstaterar att en ökande äldre befolkning innebär ökat behov av mellanboendeformer. De konstaterar samtidigt att konceptet är nytt och att det saknas praktisk erfarenhet. Mölndal är den enda kommunen i Göteborgsregionen (GR) som utrett frågan och Inspektionen för vård och omsorg har, enligt utredningen, hittills inte fått någon ansökan från någon aktör i Sverige som vill inrätta den nya boendeformen. 
Förvaltningen pekar också på att ett annat alternativ är att kommunen arbetar för att det ska byggas fler vanliga trygghetsboenden och att hyrorna hålls på rimliga nivåer. 
Men när frågan diskuterades i vård- och omsorgsnämnden beslutade politikerna att gå vidare med planerna.
– Det finns ett stort behov, vi har många personer i Mölndal som är gamla och inte vill bo kvar hemma, säger Göran Isacsson.
Nu ska ytterliga utredningar göras kring kostnader och vilka tjänster som kan erbjudas.

Enligt Göran Isacsson avser nämnden ett boende med permanent personal under dagtid och eventuellt kvällstid, men han tror ändå inte att det kommer att innebära större utgifter för kommunen.
– Det här riktar sig främst till människor med omfattande hemtjänst, så man måste ställa kostnaden mot vad hemtjänsten kostar. Det kan bli billigare.