Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats Pehrsson, IF Mölndal Fotboll, Viktor Karlsson Lackarebäcksskolans brukarråd och rektor Johan Berntsson vill alla ha konstgräs i stället för grus.

Vill ha stor konstgräsplan

Skolbarnen blir allt fler i östra Mölndal. Och många av dem vill spela fotboll. Mölndal Fotboll samarbetar nu med brukarrådet på Lackarbäcksskolan för att få grusplanen vid skolan ombyggd till en större konstgräsplan.

Det byggs för fullt på och kring Lackarebäcksskolan. Skolan byggs om från en barackskola med 300 elever till en modern skola med plats för 450 elever. Samtidigt byggs och planeras flera hundra nya bostäder i närområdet.

För Mölndal Fotboll har utvecklingen inneburit många nya, unga fotbollsspelare. Totalt har klubben nu cirka 450 aktiva medlemmar. Ett problem är dock att få planerna att räcka till.

– Det får helt enkelt inte plats fler träningsgrupper på Enerbacksplan som har en sjumanna- och en femmannaplan. Därför vill vi att grusplanen vid Lackarebäcksskolan förlängs och breddas med fem meter och byggs om till en niomannaplan med konstgräs, säger klubbens ordförande Mats Pehrsson.

Enligt Pehrsson skulle en sådan ny plan också frigöra tid från Frejaplan, Förbovallen, Kållereds IP och Rävekärrsplan för seniorer och andra Mölndalsklubbar.

Han får medhåll från skolans brukarråd och även rektorn stöder idén. Sedan länge spelar skolbarnen fotboll på rasterna så fort underlaget tillåter. Problemet är att den nuvarande grusplanen är så dåligt dränerad att det vid regn snabbt bildas lervälling och ”sjöar” av vatten.

– Något måste göras, planen behövs ju både för skolidrott och spontanidrott. Nu händer det ganska ofta att elever kommer in från raster med blöta och sandiga kläder som luktar illa, säger Viktor Karlsson i brukarrådet.

Mölndal Fotboll och brukarrådet har uppvaktat kommunen i frågan, men har hittills fått svaret att det inte finns några pengar.

– Vi får se efter budgetprocessen i vår. Då vore det kanske bra att träffas. Men som jag ser det blir det svårt. Vi har beslut om en plan i Eklanda och en på Krokslättsvallen. Därefter finns en matcharena enligt kraven för damallsvenskan i vår ”pipeline”, säger Ingvar Paulsson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, som dock är medveten om behoven i östra Mölndal.

Ombyggnaden av Lackarebäcksskolan kostar knappt 100 miljoner kronor. En ny fotbollsplan beräknas gå på fyra miljoner.

– Men jag har räknat på det och jag skulle kunna göra det för halva summan. Om man dessutom tillför lite ideellt arbetet går det att pressa priset ännu mer, säger Mats Pehrsson.