Nordiska folkhögskolan ska renovera till sommaren och vill att Kungälvs kommun blir borgensman för merparten av lånet. Hans-Åke Höber är rektor på skolan.
Nordiska folkhögskolan ska renovera till sommaren och vill att Kungälvs kommun blir borgensman för merparten av lånet. Hans-Åke Höber är rektor på skolan.

Vill ha kommunens stöd

ANNONS
|

Nordiska Folkhögskolan bedriver i dag både utbildningar och konferensverksamhet. Behovet av renovering har funnits länge men nu tar skolan ett samlat tag.

– Vi har fullt tryck på både utbildnings- och konferensverksamheten, det finns ingen möjlighet att lappa och laga, säger skolans rektor Hans-Åke Höber.

Renoveringen och ombyggnaden beräknas kosta 13,5 miljoner kronor och är planerad till sommaren.

– Oavsett om vi får kommunal borgen kommer vi att försöka göra det här. Vi är en ideell verksamhet som ska drivas med samhällsstöd, men det känns bra att ha kommunal borgen i ryggen.

De drygt 200 elever som studerar längre kurser på skolan har tillsammans med personal varit högst delaktiga i renoveringsplanerna.

ANNONS

– Det största önskemålet från både elever och personal är att vi måste få det varmt på vintern, säger Hans-Åke Höber.

Huvuddelen av skolan byggdes på 60-talet med för den tiden typiska platta tak. Det har medfört problem med både läckage och kyla, varför den stora satsningen blir ett nytt tak och nytt ventilationssystem i huvudbyggnaden. Även innergården ska få tak. Den används inte idag utan är mest orsak till kyligare lokaler.

– Vi får ett nytt hjärta med en öppnare och mer kafélik miljö.

Entrén ska bli ljusare och öppnare, matsalen ska få ett inglasat parti. Personal och elever har även önskat en mer pedagogisk och öppen miljö.

– Det är inte stora och påkostade önskemål de haft utan sådant för att få vardagen att fungera bättre, säger Hans-Åke Höber.

Nordiska folkhögskolan hoppas få besked från kommunen efter kommunfullmäktigemötet i februari.

ANNONS