Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Villa Roskullen är Härryda kommuns mest omtalade hus.

Vill häva köpet av Roskullen

Förgäves efterlystes lösningar för Villa Roskullens framtid. Men först när huset överläts till en privatperson, reagerade Hindåsborna. Nu har föreningens förre ordförande krävt fastigheten tillbaka.
Köparen fick nyligen avslag på sin ansökan om lagfart. Inskrivningsmyndigheten konstaterade att försäljningen inte gått rätt till eftersom Hindås bygdegårdsförenings beslut att sälja inte föregåtts av ett årsmöte.
I veckan ringde den förre ordföranden upp köparen av Villa Roskullen och frågade om denne kunde tänka sig att lämna tillbaka fastigheten.
Anledningen är dels att den nu icke existerande föreningen upptäckt att man överlåtit drygt 1 500 kvadratmeter mark, som man inte visste att man ägde, dels att protester mot försäljningen väckts på orten, både av privatpersoner och av lokala politiker.
Köparen räknar med att ge besked inom kort.
- Jag äger det här huset, punkt slut, det är jag övertygad om. Jag har inga planer på att släppa någonting, utan renoverar och vill bo här. Jag kan väl inte ta hänsyn till hur föreningen skött sig? säger han till GP.
Stått och förfallit
Huset är över hundra år och har länge stått och förfallit. För att undkomma rivning, sålde kommunen för en symbolisk summa fastigheten till Hindås bygdegårdsförening för tio år sedan. Allmänhetens tillgång till området säkrades genom att detaljplanen ändrades: Byggnaden ska användas som föreningslokal och parken får inte avgränsas med staket.
Under flera år kämpade föreningen med upprustning. Stockar byttes ut, fönsterkarmar och golv slipades och väggar tapetserades om.
Vid denna tid pågick även flera verksamheter i huset. Pubkvällar hölls i källaren, stora fester och sammankomster anordnades på bottenplan och i trädgården.
Klarade inte av skulderna
Men med tiden svalnade intresset för huset och medlemmarna blev allt färre.
På senare år klarade föreningen inte av att betala sina skulder till banken, och i oktober 2006 konstaterade man i ett brev till kommunen att det inte längre fanns resurser att ta hand om driftkostnaderna.
I en motion till fullmäktige förra året krävde Hindåsbon Leif Persson (fp) att kommunen tar tillbaka fastigheten, men politikerna sade nej.
I samma veva hölls offentliga möten på orten där lösningar för husets framtid förgäves efterlystes. Ingen hade några hållbara idéer.
"Lätt att vara efterklok"
Först efter att huset överlåtits har nu i stället engagemang väckts. Flera Hindåsbor har uttalat sitt starka missnöje mot att Roskullen tagits över av en privatperson och att allmänheten därmed riskerar att förlora tillträde till området. Vissa av dem som är tongivande i kritiken, säger sig inte ha känt till föreningens akuta situation. Andra konstaterar krasst:
- Ingen trodde nog att det skulle gå så här långt. Det är ju alltid lätt att vara efterklok ...