Gästhamnen på Åstol är populär på sommaren. Men joggande sommargäster sliter på bryggan. Nu är det slutjoggat på den.
Gästhamnen på Åstol är populär på sommaren. Men joggande sommargäster sliter på bryggan. Nu är det slutjoggat på den.

Vill förbjuda joggare på bryggan

ANNONS
|

De boende på Åstol möts sedan förra veckan i öns hamn av budskapet: ”Joggning undanbedes på bryggan”.

– Jag reagerade när skylten kom upp. Men den är bra. Det är många som springer här på sommaren när det är väldigt trångt på bryggan, säger Birgitta Blomgren.

Hon har fritidshus på Åstol och tillbringar mycket tid där året runt. Birgitta och hennes man Henric Blomgren har lagt märke till att allt fler joggar på ön på sommaren.

– Det är verkligen en trend. Folk tror de kommer att leva längre om de springer. Men när jag ser hur vissa flåsar blir jag tveksam, säger Henric Blomgren och skrattar.

ANNONS

Och den stigande joggningstrenden har lett till problem i Åstols gästhamn.

Hamnen ägs och drivs av öns båtförening. Den är viktig för ön och har runt 3 000 betalande gäster varje år. Bryggan längs hamnens norra sida har drygt 20 år på nacken och föreningen har i några år lagt märke till ett problem som sliter på den. När man springer på bryggan kommer den i självsvängning. Det sliter i sin tur på balkarna som är fästa i berget och som håller upp bryggan.

Ytterligare ett problem är att gäster i hamnen klagat på att de blivit väckta av ambitiösa löpare som springer på bryggan tidigt på morgonen.

När GP besöker ön testar vi att hoppa på bryggan och omedelbart märks det att den gungar. Ingmar Berntsson, som sitter i solen bredvid paret Blomgren pekar ner på bryggan:

– Och spikhuvudena kommer upp så här när bryggan gungar, de är skarpa för bara fötter.

Hans fru Inger Berntsson håller med och tillägger:

– Dessutom är inte bryggan så bred. På sommaren hänger många barn över kanten och fiskar krabbor. Någon som springer förbi skulle kunna råka knuffa i dem.

Åstols båtförening är liten och har i dagsläget inte råd att bygga en ny brygga. Förhoppningen är att den nya skylten ska leda till att bryggans livslängd förlängs.

ANNONS

Skådespelaren och TV-profilen Peter Harryson, boende på Åstol, skräder inte orden:

– Det har blivit väldigt många fler joggare här, framförallt i år. De ränner omkring överallt. Och det är mest sommargäster, jag tror inte någon som bor fast här springer på ön.

Hur reagerade du på den nya skylten?

– Jag har faktiskt inte sett den än. Men jag kan förstå att den kom upp. Det är ett otyg att springa runt bland folk så där. Det är ju mycket folk på bryggan om sommaren och många som hoppar i och ur sina båtar. Det blir en säkerhetsrisk om man springer där.

Joggar du själv på ön?

– Nej, aldrig. Jag springer inte ens till färjan utan jag går värdigt. Jag utfärdar generellt en varning för folk som springer, vegetarianer och andra professionellt hälsosamma människor.

ANNONS