Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialdemokraterna Johan Tolinsson och Alf Olofsson vill veta hur Kungsbacka ska förbättra miljön i småbåtshamnarna.

Vill förbättra hamnmiljön

Hur vill båtkommunen Kungsbacka förbättra miljön i småbåtshamnarna? Frågan ställs av två S-märkta fullmäktigeledamöter. Om tre år blir det troligen förbjudet att släppa ut toalettavfall längs våra kuster.

I fjol inventerades 150 småbåthamnar i Halland. Ett stort antal av dem ligger i Kungsbacka kommun där det totalt finns 6 300 båtplatser.

– Men det är bara hamnen i Vallda Sandö som har en spolplatta för bottentvätt. På många andra ställen används fortfarande giftiga bottenfärger och båtarna tvättas utan att gifterna tas om hand. Det är ett av miljöproblemen vi vill peka på, säger Johan Tolinsson (S) som tillsammans med partikamraten Alf Olofsson skrivit en interpellation till ordföranden i miljö- och hälsoskyddsnämnden, Michael Cassaras (M).

Det andra problemet handlar om möjligheterna att tömma båttoaletter. Enligt Tolinsson och Olofsson leder bristen på så kallad sugtömning till att mängder av avföring dumpas i havet.

– Vad jag vet har inget gjorts för att förbättra situationen. I Göteborg och Bohuslän har man kommit mycket längre på det här området. Och i till exempel Danmark, Finland och Tyskland har man lagstiftat, säger Alf Olofsson.

I Sverige har Transportstyrelsen utrett förutsättningarna för ett förbud mot att spola ut toalettavfall från fritidsbåtar i havet från och med 2014. Regeringen har skickat ut rapporten på remiss och bland andra Göteborgs stad är positiv.

Andra faktorer som talar för lagstiftning är Sveriges åtaganden enligt Helsingforskonventionen och att fritidsbåtshamnar sedan 2001 enligt Sjöfartsverkets föreskrifter ska ta emot avfall från båtar.

– Men det händer inte så mycket på frivillig. Därför tror jag att det kommer en lag, säger Alf Olsson.

De båda socialdemokraterna tycker att Kungsbacka när det gäller miljö, precis som inom andra områden, borde jämföra sig med andra kommuner.

– Vi borde gå i bräschen genom att ha ett tydligt mål för båtmiljö. Det är viktigt eftersom vi är en stor båtkommun, säger Johan Tolinsson.

Michael Cassaras kommer att svara på interpellationen i talarstolen, men säger redan nu att oppositionspolitikerna lite grann slår in öppna dörrar.

– Under det här året kommer vi att ta reda på vad hamnarna har för planer och fundera på vilka krav vi ska ställa. Det är många praktiska saker som måste lösas. Helt klart ska vi hitta ett miljövänligt sätt att tömma toalettankar, men det kan dröja några år innan saker och ting är på plats, säger Cassaras.