Namnet på skäret ”Röva” har blivit en riktigt omtvistad historia.
Namnet på skäret ”Röva” har blivit en riktigt omtvistad historia. Bild: Bosse Gullberg

Vill döpa skär till ”Röven” – flera myndigheter i namntvist

Det kallas Röven – på dialekt uttalat ”Röva” – och ska heta det, även på kartan. Så resonerar Lantmäteriet om det lilla skäret utanför Uddevalla. Men alla håller inte med, skriver Nyhetsbyrån Siren. “Tillfrågade från orten kände inte till namnet Röva” skriver Institutet för språk och folkminnen i ett remissyttrande om namnförslaget.

ANNONS
|

Det lilla skäret, vars namngivelse nu väckt flera myndigheters intresse, ska ha börjat kallas ”Röva” på grund av dess form och storlek.

Det menar en nautisk redaktör på Sjöfartsverket, som skrivit till Lantmäteriet och upplyst myndigheten om saken.

Skärets smeknamn har även gett upphov till “Röva runt” – en seglingstävling som varje år arrangeras av den lokala klubben Ljss.

Invändningen: ”Känner inte till namnet 'Röva'”

Samtidigt menar Institutet för språk och folkminnen att människor från orten tillfrågats om skäret – och sagt sig inte känna till att det kallas ”Röva”.

Innan skäret kan döpas officiellt vill dock Lantmäteriet att invånare i trakten ska få säga sitt om förslaget. Man har därför vänt sig till Uddevalla kommun för att få lokala upplysningar om saken.

ANNONS

Lantmäteriet väntas få en återkoppling från kommunen i november.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS