Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Vill öka intresset för svensk ull

Tovade hattar, kappor, vantar och skor. Hos Annelie Richardsson finns gott om kläder och andra föremål i ull. Hon önskar att fler skulle upptäcka materialet. …– Det slängs väldigt mycket ull i Sverige, säger Annelie Richardsson.

På övervåningen i sitt hus på Orust har Annelie fullt med ull, tyger och garn. Det är här hon håller på med sitt hantverk och ordnar kurser. 
– Det går att göra så mycket med ull, det är därför jag fortsätter med det, säger hon. 

Ull är ett material som det finns mycket av och Annelie tycker att det borde användas mer. All ull passar inte att göra kläder av men går att använda till exempelvis isoleringsmaterial, inredning eller konstföremål. 

I Sverige finns cirka 578 000 får men mycket av ullen slängs. 
– Den svenska ullen är grövre och passar bra till hattar, väskor och ytterplagg. Jag använder importerad ull också när jag vill göra mjukare plagg. Jag tycker inte att man bara behöver använda svensk ull men man kan tänka till och använda det när det passar, säger hon. 

För att ullen ska kunna användas behöver den klippas på ett särskilt sätt och sedan rengöras. Annelie Richardsson köper sin ull färdigkardad från ett företag i närheten.
– Det är häftigt att man kan skapa ett helt plagg av en hög med ull. 

Annelie visar hur hon lägger ut ullen korsvis på bubbelplast i flera lager. Genom att spraya på tvål och vatten åker ullfibrerna ihop och bildar en filt. Ibland lägger hon in tyg eller andra detaljer i tovningen. 
– Jag gillar att måla och man kan göra väldigt bra bilder i ull som man kan sätta fast på kuddar eller annat, säger hon. 

Det var 2008 som Annelie upptäckte tovning. I dag har hon ett eget företag, säljer kläder och arrangerar kurser. 
– Det känns som att intresset har ökat de senaste åren, säger hon. 

Under åren som gått har hon utvecklat sitt hantverk och hittat nya användningsområden för ullen. För tre år sedan gick hon en kurs i Amsterdam och lärde sig att göra skor. 
– Jag saknade något att ha på fötterna som jag hade gjort själv. 

Framförallt tycker Annelie att ull är ett bra och miljövänligt material. 
– Många köper billiga kläder och slänger. Ull är ett bra alternativ. Och så tror jag att många skulle tycka det var kul att göra sina egna kläder, säger hon.