Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Vildsvin forcerade elstängsel på 6 000 volt för att befrukta grisar

I flera år har vildsvin tagit sig in i Oskar Ohlsons hage och befruktat hans suggor. Det har lett till över 100 blandraskultingar, vilket blir problematiskt i längden.
– Vi måste kunna kontrollera vår besättning vilket vi inte gör nu, säger han.

Grisbonden Oskar Ohlson har sin gård i Odensåker, som ligger mellan Mariestad och Skövde, där han till en början bara hade Linderödssvin.

För ungefär fyra år sedan började problemen med ovälkomna vildsvin, vilket Sveriges Radio P4 Skaraborg var först att rapportera om.

– Jag upptäckte en vildsvinsgalt som låg och sov i hagen en morgon. Han hade betäckt hela åtta suggor, så jag var tvungen att skjuta honom, säger Oskar Ohlson.

LÄS MER: Storbritannien erkänner djur som kännande varelser

Stängsel på 6 000 volt – vildsvinen kommer ändå

Efter grisarnas dräktighet, som är ungefär fyra månader, föddes ett 40-tal blandraskultingar. Trots ett elstängsel på 6 000 volt har problemen fortsatt.

– Den första generationen av blandrasen blir könsmogna tidigt, så vi har haft vildsvinskorsningar som blivit korsade igen. Det är inte fel egentligen, men vi måste kunna kontrollera vår besättning vilket vi inte gör nu.

Oskar Ohlson med en korsning av vildsvin och linderödssvin. Bild: Privat
Oskar Ohlson med en korsning av vildsvin och linderödssvin. Bild: Privat

Oskar Ohlson berättar att grisarna har bra gener och att blandraskultingar är friska. Men det negativa blir att hans gyltor, alltså en sugga som inte fött grisar tidigare, blir dräktiga för fort och inte har rätt förutsättningar eller energi för att föda så tidigt.

– Det är dumt, för det blir jobbigt både för gyltorna och för mig. Vi har för många grisar nu och det börjar bli ont om plats i stallen.

”Det är påfrestande”

I nuläget finns cirka 110 grisar på gården, och ungefär hälften av de är blandras av vildsvin och Linderödssvin. Grisarna används till slakt, och Oskar Ohlson berättar att trots fler grisar ser han ingen ekonomisk vinning i verksamheten.

– Det är ungefär samma kött, men det är påfrestande. Jag har några avelsgaltar som jag inte kunnat använda på flera år eftersom suggorna redan blivit betäckta av vildsvin.

Helst vill Oskar Ohlson ha grisarna utomhus, men eftersom vildsvinen är aktiva under natten tvingas han hålla djuren inne då. Han berättar att om han ser ett vildsvin på sin egen mark så har han rätt att skjuta djuret.

– Men det är svårt, för de sticker iväg så fort de ser eller hör oss.

LÄS MER: Nära 160 000 vildsvin sköts i fjol

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.