Vilda svin retar golfare

ANNONS
|

Där vill man nu få länsstyrelsens lov att jaga vildsvinen med hjälp av strålkastare.

- Vildsvinen är ett mycket stort problem för oss. Det är inte roligt när man kommer ut på morgonen och ser hur vildsvinen gått fram som jordfräsar i gräsmattan, säger Benny Brännén, som är greenkeeper hos Gräppås golfklubb.

Begärt hjälp av jaktlag

Han säger att det är uppemot 30 vildsvin som om nätterna brukar gå lös på golfbanans välansade gräsmatta. Som värst var det för ett par månader sedan och klubben har nu begärt hjälp av det jaktlag som arrenderar markerna i anslutning till golfbanan.

ANNONS

- För tre veckor sedan sköt man faktiskt en gris här på banan och sedan dess har det blivit lite bättre, säger Benny.

Men han befarar att golfspelarna tröttnar på vildsvinens framfart och väljer att spela på andra banor. Och nu har golfklubben vänt sig till länsstyrelsen för att få tillstånd att låta jägarna jaga vildsvinen med hjälp av ficklampor och strålkastare på gevären. Normalt får jakt inte bedrivas med hjälp av belysning med undantag för fast monterade lampor som redan finns på platsen för andra ändamål.

Jägarförbundet föreslår elstängsel

Jägarförbundet i Halland har dock i ett yttrande till länsstyrelsen föreslagit att man inte skall tillåta jakt med rörligt ljus.

- Vi föreslår att golfklubben i stället försöker hägna in området med elstängsel för att förhindra skador. Vildsvin är mycket lätta att "hägna bort". Det behövs bara en eller två eltrådar i lämplig höjd för att uppnå bra resultat, skriver jaktvårdskonsulenten Henrik Svensson, i sitt yttrande till länsstyrelsen, som dock ännu inte fattat något beslut.

Gräppås golfklubb har man redan börjat sätta upp elstängsel för att freda sig mot vildsvinen.

- Men jag är inte övertygad om att det kommer att hjälpa, säger Benny Brännén.

ANNONS