Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lina Vedö gör konster med Baloo. Med på promenaden är Catharina Fredriksson samt hundarna Milton, Lakritz, Zorro samt stödpedagogerna Kerstin Pettersson och Nina Hassel.

Viktigt dagis – för både hund och människa

På Prickens hunddagis trivs både hundar och människor. Det är en daglig verksamhet för funktionshindrade men också en arbetsplats där deltagarna får ta ansvar för hundarnas välbefinnande.

Hunddagis i socialtjänstens regi är ett väl inarbetat koncept i många kommuner. I Stenungsund startade det för tio år sedan av två stödpedagoger med stort hundintresse. I dag är det en populär verksamhet bland deltagarna.

– Det betyder mycket för brukarna att ha en meningsfull sysselsättning, ett riktigt jobb. De känner att de behövs och när de umgås med hundarna mår de bra, säger Nina Hassel, en av tre stödpedagoger på dagiset.

Tanken är att deltagarna ska ta så mycket ansvar de kan. De tar emot hundar från hundägarna på morgonen, städar deras boxar och ser till att de har friskt vatten i sina skålar. Varje dag är det promenader, i ur och skur.

– Ingen av deltagarna brukar protestera, men vi har en och annan hund som inte gärna vill gå ut om det regnar! säger Nina Hassel.

Catharina Fredriksson är en av deltagarna som stortrivs på sitt arbete.

– Jag har nått mitt drömmål, att få arbeta med hundar. Bättre kan man inte ha det, säger hon.

För den som ska jobba på dagiset räcker det inte med att gilla hundar.

– Hundägarna ska kunna lita på att deras hundar får vad de behöver. Om någon klagar över värk eller inte vill gå ut så brukar jag uppmana dem att förklara det för hundarna, säger Kerstin Pettersson, stödpedagog.

Tio hundar är inskrivna, men det är aldrig fler än sju på plats samtidigt. De gillar att bli klappade och är lätta att hantera för deltagarna. Flera hundar finns på kö, men om man tar in någon ny hund är det viktigt att den är vänlig och lagom stor.

– Jag tycker om alla hundar. De är så olika och har sina egenheter, säger Lina Vedö, en av deltagarna.

Ibland är det hundarna som väljer ut sina favoriter bland deltagarna.

– Vi har en hund som är lite reserverad men som har funnit sin bästa kompis, en deltagare som är autistisk. Det är fantastiskt att se hur fin kontakt de har, säger Nina Hassel.

Fakta: Om hunddagis

Många kommuner driver hunddagis som daglig verksamhet för funktionshindrade. Det är en insats som lyder under LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

I Västsverige finns det bland annat i: Orust (enbart med egna hundar), Stenungsund, Tjörn, Kungälv (enbart med egna hundar), Göteborg, Alingsås och Kungsbacka.