"Vi konsumerar ihjäl oss"

ANNONS
|

– Vi konsumerar ihjäl oss på massor av skit. Om vi inte tänker om nu så kommer det vara för sent, säger Ebba Mattsson som är från Kungsbacka och driver barnbutiken Medvetenmini.

Hon är en affärskvinna med en lite annorlunda filosofi. Omtanken om miljön har alltid varit viktig, men det var först när hon blev mamma för fem år sedan som hon tog saken i egna händer.

– Jag oroade mig för hormonstörande ämnen och ville vara säker på att alla saker jag köpte till min son Alfred var fria från farliga ämnen, berättar hon.

Enligt forskare vid Karolinska institutet pekar mycket på att något allvarligt är på väg att hända. Allt fler barn föds med störd könsutveckling och enligt vetenskapen stavas boven kemikalier. Under de senaste 50 åren har kemikalieproduktionen i världen mångdubblats och varianter som tidigare ansetts riskfria har spridits fritt.

ANNONS

Men kunskapsläget är lågt och forskningen på kemikaliers skadliga effekter ligger långt efter kemiindustrins framfart.

– Barn och ungdomar är mer känsliga för skadliga kemikalier än vuxna. Dessutom överförs hormonstörande ämnen och tungmetaller från moderkakan till fostret när en kvinna är gravid, säger Ebba Mattsson.

Men en butik som sålde alla miljövänliga barnprylar som hon behövde till sin son lyste med sin frånvaro, så väl på internet som fysiskt.

– Jag fick beställa saker från en mängd olika websidor. Leksaker från en, tvättmedel från en annan och våtservetter från en tredje. Just våtservetter är det viktigt att ha lite koll på eftersom en del innehåller parfym och konserveringsmedel som kan leda till att barn får allergier, säger Ebba Mattsson.

Sedan en dryg månad tillbaka har hon utvecklat sin fyra år gamla webshop med en fysisk butik i det kreativa affärskollektivet Spinneriet i Lindome. I de gamla industrilokalerna är det högt i tak. På hyllorna i Ebbas butik finns rengöringsmedel, matburkar, leksaker och kläder.

Hon lägger många timmar på att kontrollera så att det hon säljer är så miljövänligt det går och berättar att medvetna val inte bara påverkar närmiljön och klimatet, utan även signalerar vilka produkter som är önskvärda och inte.

ANNONS

– För våra barn och framtiden är det viktigt att vara en upplyst och medveten konsument. Mindre är bättre av många olika anledningar.

ANNONS