Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regionen pausar vaccineringen med en specifik leverans av Astra Zeneca. Bild: Mikael Fritzon/TT
Regionen pausar vaccineringen med en specifik leverans av Astra Zeneca. Bild: Mikael Fritzon/TT

VGR stoppar viss vaccinering efter allergisk reaktion

Västra Götalandsregionen kommer att pausa vaccineringen för en viss leverans av Astra Zenecas vaccin. Beslutet är taget i samråd med Läkemedelsverket för att den specifika leveransen måste utredas. Vaccinet kan orsaka en allergisk reaktion.

Västra Götalandsregionen har beslutat att pausa vaccineringen med en viss leverans av Astra Zenecas vaccin. Anledningen är att vaccinatören har kontaktat regionen och informerat om att det uppstått ett antal allergiska reaktioner efter att personer fått vaccinet i en ort i Skaraborg.

Enligt regionen ska det röra sig om två personer som fått ”akuta allvarliga” reaktioner och att tre personer fått ”mindre allvarliga” reaktioner. Men vilken typ av reaktion det rör sig om vill varken VGR eller Läkemedelsverket gå in på närmare.

Utreds

Läkemedelsverket har inlett en utredning som beräknas ta en till två dagar.

"Alla vaccinatörer som arbetar på uppdrag av VGR har beredskap och medicinsk kompetens för att behandla akuta allergiska reaktioner på plats, så också i det aktuella fallet”, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, VGR i ett pressmeddelande.

Pausandet i vaccineringen gäller endast den omgång av vaccin som orsakat den allergiska reaktioner. Tidigare och senare leveranser av Astra Zenecas vaccin kommer fortsatt att användas. Likaså de två andra godkända vaccinen, Pfizers och Modernas.

"Vi följer noga Läkemedelsverkets bedömning av det som hänt och återkommer med ytterligare uppgifter när vi har det”, skriver Kristine Rygge.

LÄS MER: Det här ska du som allergiker tänka på inför coronavaccinet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.