VGR lämnar stabsläge – upprättar samtidigt ny Ukrainaorganisation

I två månader har Västra Götalandsregionen varit i stabsläge på grund av covid-19. Nu lämnar man det – men tvingas i stället upprätta en särskild organisation på grund av kriget i Ukraina.
– Det är utomordentligt bekymmersamt och arbetsamt att gå från en kris till en annan, säger Erik Lagersten, som går från att vara stabschef för covid-19 till att ansvara för Ukrainaorganisationen.

ANNONS

Rysslands invasion av Ukraina har allvarligt påverkat säkerhetsordningen i Europa. Nu upprättar Västra Götalandsregionen en så kallad regional särskild organisation, som ska arbeta med frågorna som uppstått i samband med kriget.

– Vi behöver följa vad som händer, förbereda det som går att förbereda och säkerställa att vi håller ihop arbetet, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin om beslutet som ska ses som förebyggande.

– Förutom att vi alla är oroliga över situationen, och tänker mycket på det som händer, är det ingen akut fråga just nu.

LÄS MER:Pandemin har synliggjort beredskapens brister – nu finns munskydd på lager

It-säkerhet och läkemedelsförsörjning ses över

Regionen har dock identifierat flera saker som kan påverkas till följd av Ukrainakriget. Bland annat arbetar de ansvariga med att se över it-säkerheten och den västsvenska sjukvårdens läkemedelsförsörjning.

ANNONS

Dessutom förbereder man för att hantera ett eventuellt flyktingmottagande och att vid behov vårda krigsskadade personer från utlandet.

– Det finns också en väldigt stark vilja att lämna bistånd och stöd till Ukraina, som vi samordnar, säger Erik Lagersten, som utnämnts till ansvarig direktör för Ukrainaorganisationen.

Risker som regionen identifierat

Vid ett ytterligare försämrat omvärldsläge ser Västra Götalandsregionen följande möjliga konsekvenser:

  • Brister i sjukvårdens försörjningskedjor, såsom läkemedelsförsörjningen.
  • Brist på drivmedel.
  • Desinformation och påverkanskampanjer.
  • Störningar i el- och it-systemen som pågår över tid.
  • Behov av att hantera ett flyktingmottagande.
  • Behov av att ta hand om krigsskadade personer från utlandet.

Källa: Västra Götalandsregionen

Ingen kris för VGR nu

Han menar att it-säkerheten är det allra viktigaste att prioritera.

– Om man lyssnar på ansvariga myndigheter är det inte helt osannolikt att det sker. Vi hade en attack mot oss 2020, så vi har goda erfarenheter om hur vi ska skydda oss.

Ser ni någon påverkan nu?

– Nej, det är förebyggande. Vi har inga störningar av det här mot verksamheten just nu.

Hur stora risker ser du?

– Det går inte att säga. It-hotet är alltid stort mot den typen av verksamhet som vi bedriver, så det jag har sagt är: Inte om, utan när det inträffar ska vi ha en hög beredskap för det.

Covid-19-läget stabiliserat för sjukvården

Samtidigt som Västra Götalandsregionen följer utvecklingen i Ukraina, skalar man nu ner beredskapsnivån kopplat till covid-19.

Sedan den 30 december har regionen befunnit sig i ett så kallat stabsläge, för att kunna fatta snabba beslut när den fjärde vågen ledde till en hög sjukfrånvaro bland personalen. Från och med tisdagen återgår Västra Götalandsregionen till normalläge, då man bedömer att pandemins påverkan på organisationen har stabiliserats.

ANNONS

Hur har de två månaderna i stabsläge varit för regionen?

– Det har varit ansträngt. Inte direkt av covid som sådan, utan för att vi precis som samhället i stort har haft en väldigt hög sjukfrånvaro. Det har frestat på, så det är en sliten organisation och vi ser med bekymmer mot både sommaren och hösten – för hur vår personal ska få den återhämtning som krävs, säger Erik Lagersten.

LÄS MER:Sahlgrenska-chefen: ”Vårdplatssituationen är kaotisk och förfärlig”

Från att hantera pandemi till krig

Han har de senaste två månaderna varit chef för krisledningsstaben för covid-19, och blir nu alltså ansvarig för den särskilda Ukrainaorganisationen i stället.

Hur är det att gå från en sak till en annan på det sättet?

– Än så länge är ju Ukraina för vår del inte en kris, utan det arbetet är beredskapsförebyggande. Men det är klart att det både personligt, för organisationen och för samhället i stort är utomordentligt bekymmersamt och arbetsamt att gå från en kris till en annan. Det hade varit skönt för alla inblandade att få viss återhämtning, men vi ska lösa vårt uppdrag och det är vår utgångspunkt.

LÄS MER:Vädjan från insamlingen: ”Vi behöver bussar”

LÄS MER:Regionen ser över beredskapslagren på grund av Ukrainakrisen

LÄS MER:Massflykt från kriget – slutade med kalabalik vid gränsen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS