Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

VGR har beställt 290 000 doser av det vanliga influensavaccinet. Men det nya högdosvaccinet, som ska skydda äldre bättre, blev de utan. Arkivbild. Bild: Jenny Johansson

VGR blev utan nya starkare influensavaccinet: ”Det kommer inte att räcka”

Bara fyra regioner i Sverige har beställt det starkare vaccin som ska ge bättre influensaskydd åt personer över 65. Västra Götalandsregionen blev helt utan. Orsak: Högdosvaccinet tog slut direkt.

Mycket talar för att många fler än tidigare vill vaccinera sig mot influensan i år. Coronapandemin har gjort människor mer medvetna om riskerna med infektioner och knappast någon vill riskera att åka på både influensa och covid-19.

– Nu ropar alla på ett coronavaccin, men influensan är en epidemisk sjukdom som kommer tillbaka varje år och där det finns vaccin som är lättillgängligt och gratis för utsatta grupper. Det finns all anledning att se till att vaccinera sig när det går, säger Martina Sansone, infektionsläkare och forskare på influensa.

Martina Sansone, infektionsläkare och influensaforskare. Bild: Alana da Silva
Martina Sansone, infektionsläkare och influensaforskare. Bild: Alana da Silva

Folkhälsomyndigheten, FHM, uppdaterade i dagarna sina rekommendationer om influensavaccination till riskgrupper. Personer över 65 år är en prioriterad grupp, liksom människor med vissa kroniska sjukdomar och gravida. Dessutom trycker nu FHM på att alla inom vården ska prioriteras att få influensavaccination.

De prioriterade grupperna kan börja vaccinera sig den 3 november, övriga får vänta till den 1 december.

För att bekämpa årets influensa har också ett nytt högdosvaccin nyligen godkänts i Sverige, något som Ekot var först med att berätta. Det nya, starkare vaccinet väntas ge ett bättre skydd för människor över 65, som svarar sämre på det vanliga vaccinet.

– Det är ett mer effektivt vaccin och det är bättre för de gamla. Unga och medelålders kan gärna ta sitt samhällsansvar genom att ta det vanliga vaccinet, som ändå ger ett hyfsat skydd, säger Martina Sansone.

LÄS MER: Stor anstormning till influensavaccin väntas

För få doser av det nya influensavaccinet

Fyra regioner har beställt högdosvaccinet: Stockholm, Skåne, Sörmland och Gävleborg. Men Västra Götalandsregionen, VGR, blev utan. Orsaken är att företaget som har licensen för vaccinet, som tidigare använts med framgång i USA, levererar ett begränsat antal doser till Sverige.

– Det kommer inte att räcka till alla över 65 ens i de regioner som beställt det. Frågan är hur de ska fördela de doser de får, säger Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare vid Smittskydd Västra Götaland.

Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare vid Smittskydd Västra Götaland. Bild: Catharina Fyrberg
Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare vid Smittskydd Västra Götaland. Bild: Catharina Fyrberg

I början av året lägger regionerna sina beställningar av influensavaccin. De måste alltså göra en avancerad gissning hur många doser som behövs. Årets beställningar gjordes innan coronapandemin tog fart.

– Estimatet i år ligger på 290 000 doser och vi väntar på besked om vi kan få lite till. Den diskussionen förs just nu, säger Gunilla Ockborn.

Det kan jämföras med förra året, då man beställde 265 000 doser.

LÄS MER: Svensk vaccinskepsis en utmaning i pandemin

Fler kommer att vilja vaccinera sig

Ett vanligt år brukar ungefär 50 procent av regionens 340 000 personer över 65 vaccinera sig. Gunilla Ockborn tror att efterfrågan blir större i år på grund av coronapandemin.

– Ja, det tror jag. Kunskapen om den här typen av sjukdomar har ökat. Det finns en större medvetenhet om att influensavaccin är säkert och något som har använts under många år.

Dessutom är det här första året som influensavaccination är gratis för alla äldre och i personer i riskgrupp inom VGR.

Förväntar ni er en anstormning?

– Jag tror att många vill vaccinera sig i år, men någon anstormning får det inte bli. Vi måste undvika smittspridning av covid, så det planeras för fullt så att det inte ska uppstå trängsel vid vaccinationen.

Räcker vaccinet?

– Det beror helt på hur människor tar till sig informationen och vad som händer framöver. Tillgången på influensavaccin i världen har påverkats ganska mycket senaste åren. Efterfrågan är större, samtidigt som det blivit färre tillverkare.

Hur kommer coronapandemin påverka spridningen av influensa i vinter?

– Det beror helt på hur pass väl vi fortsätter hålla oss till åtgärder som att hålla avstånd och tvätta händer. Vi hoppas ju att det ska bli mindre smittspridning, men är du riskgrupp skulle jag inte våga lita på det.

LÄS MER: Influensan kan förvärra covidsituationen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.