Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/4

Verkstad blir viktig träffpunkt

En samlingsplats, ett ställe där besökarna kan lära sig att laga sin egen hoj och ett sätt att hjälpa människor in på arbetsmarknaden. Nyöppnade Cykelverkstan i Mölndal har flera goda syften.

I den lilla källarlokalen i Åbyområdet trängs cyklar av olika modeller, verktyg och utrustning sorterad i små lådor. Cykelverkstan, som öppnade i början av veckan, har fått ett varmt mottagande av invånarna och de fyra personerna som jobbar där har redan fullt upp. En av dem är Marcus Järvinen, som tidigare arbetat på den liknande verksamheten Returhuset i Göteborg.
– Det känns kul att prova något nytt. Jag har alltid mekat med mina egna cyklar och det här är ett sätt att komma in i branschen, säger han.
Satsningen är ett samarbete mellan Positivumgruppen, Stena fastigheter och ABF Sydvästra Götaland och Anton Ekström, koncernsamordnare på Positivumgruppen berättar att idén föddes när de anordnade ett annat projekt i somras och då tog hand om gamla cyklar. Stena fastigheter hade en tom lokal och också en massa kvarglömda cyklar i sina förråd. ABF såg det också som ett bra sätt att utbilda människor inom yrket och tillsammans har de nu byggt upp Cykelverkstan. 
– Vi är tre parter och alla bidrar med var sin del. För oss är det viktigt att skapa mötesplatser i våra områden, säger Sari Isberg, relationsförvaltare på Stena fastigheter.

Tanken är också att främja återbruk och de vill inte konkurrera med etablerade cykelverkstäder.  Människor ska kunna komma till källarlokalen med sin trasiga cykel och själva fixa den eller bygga ihop en ny, med hjälp av personalen på plats. Därmed blir stället också en plats där man kan umgås och träffa nya vänner.
– Man kan gå hit och få tio nya kompisar och förhoppningsvis en ny cykel, säger Mia Larsson, kommunikationsansvarig på Stena fastigheter.
De som jobbar på Cykelverkstan är personer som står långt ifrån arbetsmarknaden eller nyanlända. Tanken är att de ska få arbetsträning, lära sig bättre svenska och ha en sysselsättning för att förbättra möjligheterna att få ett vanligt jobb. 
Mulubrhane Tsfnkai,, studerar till lastbilsmekaniker och arbetar nu samtidigt på Cykelverkstan.
– Det är roligt, jag har jobbat med det här tidigare när jag bodde i Eritrea, säger han.
Planen är att konceptet även ska utvecklas med cykelkurser och utbildningar i trafiksäkerhet. 
– Vi har också funderat på att arrangera cykelutflykter runtom i Mölndal, säger Malin Andrén, verksamhetsutvecklare på ABF.
I dag är Cykelverkstan öppen på måndag och torsdag klockan 16-20, men är det stort intresse kan öppettiderna utökas på sikt. Initiativtagarna hoppas också på att kunna sprida konceptet till fler områden i Göteborgsområdet där Stena har fastigheter.