Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På morgonen upptäckte personalen att flera ljusnät stulits från rondellen. Bild: Lerums kommun
På morgonen upptäckte personalen att flera ljusnät stulits från rondellen. Bild: Lerums kommun

Vem stjäl julbelysningen i Lerum?

15 timmar. Så länge fick årets julbelysning sitta uppe i Höjden-rondellen i Lerum. Nu vädjar parkchefen till kommunens egen Grinch att lämna tillbaka julmyset. Han har inte råd att köpa nytt.

Hatar du julen? I så fall kanske det är du som har stulit julbelysningen i Höjden-rondellen i Lerum? Kommunens personal satte upp ett stort nät med ledljus som täckte hela planteringen i rondellen på onsdagen. På torsdagsmorgonen var det mesta puts väck.

LÄS MER: Ljusen som lyser upp Göteborg i november

– Det var mina tjejer och killar som satte upp det i går eftermiddag. Det var tio nät som man kopplar ihop, det blir väldigt effektfullt, men det tar några timmar för fyra personer att få det på plats, säger parkchefen Magnus Andersson.

Magnus Andersson, parkchef i Lerums kommun. Bild: Privat
Magnus Andersson, parkchef i Lerums kommun. Bild: Privat

Nu är han ledsen och besviken på Lerums egen Grinch.

– Nätet fick sitta uppe i 15 timmar. Fräckheten i att ta det mitt i en trafikerad rondell också! Det måste ha varit planerat, det är inte helt lätt att hitta alla kopplingar och få med sig nätet därifrån, säger Magnus Andersson.

LÄS MER: Extra allt under Julstaden Göteborg

Julbelysningen kostade 10 000 kronor

Belysningen, som skulle lysa upp och skapa julkänsla för alla förbipasserande, var värd runt 10 000 kronor. Tjuvarna fick inte med sig alla tio nät, men Magnus Andersson har beslutat att plocka bort de nät som fanns kvar i rondellen.

– Jag har inte pengar i budgeten för att köpa nya nät och att ha bara två små nät i en stor rondell hade bara sett fånigt ut, säger han.

Filmen om Grinchen kom 2000, med Jim Carrey i huvudrollen. Bild: UIP
Filmen om Grinchen kom 2000, med Jim Carrey i huvudrollen. Bild: UIP

Grinchen är den gröna, bittra figuren i Dr Seuss barnbok från 1957, som bland annat blev film 2000 med Jim Carrey i huvudrollen. För att förstöra alla andras julfirande stal Grinchen allt som hör julen till.

Om nu Grinchen, eller Grincherna, i Lerum ångrar sitt tilltag så finns det möjlighet att ge tillbaka julljuset till Lerumsborna.

– Då kan man komma till Teknisk service, Hedeforsvägen 6 i Stenkullen och lämna näten i en kartong utanför dörren och smyga därifrån.

Stölden är polisanmäld och Magnus Andersson hoppas att resten av stans julbelysning får sitta kvar till glädje för alla invånare.

– Vi har ett tiotal platser där vi har sådana här nät. Förhoppningsvis får det fortsätta lysa på de andra ställena.

LÄS MER: Beskedet: Jul på Liseberg ställs in

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.