Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingen kris. Renonorden Sverige lugnar invånarna i Partille, Lerum och Härryda. ”Det svenska bolaget går bättre än någonsin”, säger vd Peter Ekholm. Arkivbild: Ronny B Nilsson

Vd: ”Renonorden Sverige går jättebra”

Norska sophämtningsföretaget Renonorden står på randen till konkurs och är i akut behov av pengar, enligt SVT. – Renonorden Sverige går jättebra, säger vd:n Peter Ekholm till GP.

Enligt SVT, som granskat det norska renhållningsföretaget Renonorden står det på randen till konkurs. Renonorden hämtar sopor för närmare sex miljoner människor i Norge, Sverige, Danmark och Finland. Enligt SVT ska företaget brottas med hög belåning samtidigt som det har kontrakt där det inte tjänar några pengar.

I Västra Götaland har Partille, Lerum och Härryda valt att teckna avtal med Renonorden.
– Vi vidtar inga åtgärder i nuläget utan avvaktar och ser vad som händer. De kör som de ska och vi känner oss trygga med det, säger Maria Hansen, renhållningschef i Lerums kommun.

Har ni någon åtgärdsplan om företaget går i konkurs?
– Vi har ingen annan entreprenör på lut, vi räknar med att det ska fungera, men i och med ryktena så har vi det i tankarna, säger Maria Hansen som också säger att Lerum ska träffa Renonorden Sveriges vd Peter Ekholm i veckan och att kommunen har regelbundna avstämningsmöten med Renonorden.

Även Härryda har haft avstämningsmöten med Renonorden och har inga indikationer på att företaget skulle vara konkursmässigt.

Har ni någon plan vid eventuell konkurs?
– Vi kan inte ta höjd för något som inte har hänt, men självklart har vi regelbunden avstämning om ekonomin och vi bevakar det här jättenoga, säger Jessica Sténhoff, chef för vatten och avfall i Härryda kommun.

Inte heller i Partille vill man spekulera i en eventuell konkurs och kommunen uppger att den har kontinuerliga avstämningar om driftsfrågor och ekonomisk status med Renonorden.

Renonorden Sveriges vd Peter Ekholm är kritisk till hur det har rapporterats om eventuella ekonomiska problem.
– Det är så att man får dela upp det lite. Det har fått lite stora proportioner, man blandar ihop äpplen och päron, säger Peter Ekholm.

Renonorden består av en moderkoncern med fyra dotterbolag i fyra länder, Norge, Danmark, Sverige och Finland. Enligt Peter Ekholm går dotterbolaget i Sverige jättebra, medan bolagen i Norge och Danmark har problem. Även huvudkoncernen går också bra, enligt Ekholm.

Behöver invånarna i de kommuner där ni verkar vara oroliga?
– Inte som jag ser det. Det svenska bolaget går bättre än någonsin, men det är tråkigt med alla skriverier och det svenska bolaget har en god kassa.

Men om en del i koncernen går dåligt måste inte de andra bolagen skjuta till pengar då?
– Jag är ingen juridisk expert, jag vet inte vilka implikationer det innebär för de andra dotterbolagen, säger Peter Ekholm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.