Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vattnet tillbaka i Frillesås och Åsa

Flera hushåll i Frillesås och Åsa saknade under torsdagsmorgonen vatten efter en förmodad vattenläcka. Det visade sig senare handla om en trasig pump. – Ingen ska vara utan vatten nu, säger Jörgen Fredriksson, enhetschef på rörnätsdrift på Kungsbacka kommun, strax efter åtta.

Vattenproblemet, som inledningsvis utreddes som en vattenläcka, upptäcktes vid 03-tiden natten till torsdag. 

Det är oklart hur många hushåll som har drabbats men vid Kungsbacka kommuns felanmälan uppskattade man att det var över hundra hushåll som var utan vatten under morgonen.

– Det är väldigt många som är drabbade, vi har fått in väldigt många samtal, sade Jenny, som arbetar vid Kungsbacka kommuns jouranmälan. 

Vattenläcka var trasig pump

Kommunen arbetade under morgonen med att lokalisera problemet. Men det visade sig senare inte handla om en vattenläcka, utan en trasig pump. 

– Det är ingen läcka. Det är en pump som har gått sönder norr om Åsa, som i vanliga fall trycker ner vatten ner mot Åsa och Frillesås, säger Jörgen Fredriksson, enhetschef på rörnätsdrift på Kungsbacka kommun.

Man har nu öppnat upp ledningar så att Frillesås får sitt vatten från Varberg och Åsa får sitt vatten från Kungsbacka. Strax efter klockan åtta skulle inget hushåll vara utan vatten. 

– Vi håller på och fyller upp vattentornet i Frillesås just nu. Alla ska ha vatten igen, men det är mycket luft i ledningarna och kan vara missfärgat vatten, säger Jörgen Fredriksson. 

Enligt honom ska det inte vara någon fara att dricka vattnet, även om det kan vara missfärgat. 

– Det har inte varit någon avbrott på nätet så det är ingen fara att dricka vattnet, säger Jörgen Fredriksson. 

Upptäcktes av sonen

Catrin Westman bor mitt i Frillesås med sin familj och upptäckte att det inte fanns något vatten när hon vaknade. 

– Våran pojk kom in vid halvsju-tiden och sa att det inte fanns något vatten, men jag tänkte att det säkert kommer tillbaka. Sedan kollade jag i en Facebook-grupp för Frillesås och såg att det inte bara var vi som var drabbade, säger Catrin Westman. 

Strax innan klockan åtta hade Catrin Westman fått tillbaka vattnet. 

– Vattnet kom tillbaka för en stund sedan, det kom lite försiktigt först och var dåligt tryck men sedan blev det fullt tryck igen, berättar Catrin Westman. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.