Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu pågår arbetet som kan göra skärgården kring Marstrand och även delar av Marstrandsön och Koön till naturreservat. Arkivbild: Nettan Kock

Vattnen kring Marstrand blir naturreservat

Hela eller delar av skärgården kring Marstrand ska bli naturreservat. Det handlar om både vattenområden och ett antal öar. Länsstyrelsen har aviserat att ett reservatsbeslut kommer och att en utredning pågår.

Länsstyrelsen har i dagarna fått besked om hur stora resurser myndigheten har till sitt förfogande för reservatsbildning under 2017 och summan är ungefär lika stor som 2016.
– Det innebär att vi bland annat kan fortsätta utreda två större reservat, Marstrandskärgården och Stora Lees branter i Dalsland, säger Johan Jannert, enhetschef vid länsstyrelsens naturavdelning.

Han konstaterar att omfattningen av reservatet i Marstrandskärgården ännu inte är helt klart, men att frågan just nu diskuteras med olika intressenter.
– Vi har en positiv dialog med alla berörda och vi vill både skydda havsområden i skärgården och ett antal öar. Marstrandsskärgården har stora värden både för friluftsliv och rena naturvärden, säger Johan Jannert.

När beslut om naturreservat av skärgårdsområdet kan bildas är inte helt klart ännu, utan det kommer att ta tid att utreda omfattning och förhandla med markägare och kommun.
– Jag kan därför inte säga exakt när vi kan fatta ett beslut om reservatet men det skall ske så snart som möjligt. Vi tittar på hela skärgårdsområdet och även Marstrandsön och Koön, säger Johan Jannert.

Marstrandsskärgården är ett av de mest populära fritidsområdena i Göteborgsregionen med ett stort antal öar, framför allt söder och öster om Marstrandsön. Skärgårdsområdet räknas mellan Rörö och Hakefjorden.

Johan Jannert säger också att det skall utarbetas skötselavtal och att det kan bli fråga om att ha djur som betar på de större öarna.
– Det är viktigt att skydda havsområdena i skärgården, inte minst de grunda bottnarna med de ålgräsängar som finns kvar. Vi hoppas givetvis att kunna återskapa ålgräsängar med hjälp av reservatsskyddet.

Kungälv är en av de kommuner som har förlorat mest ålgräsängar av kommunerna längs Bohuskusten enligt studier som gjorts av Göteborgs universitet.