Vattenbrist i Härryda

ANNONS
|

Nu förväntas kommunen fatta beslut om att Västra Nedsjön vid Hindås ska bli en ny vattentäkt och säkra vattenförsörjningen.

Det är ett kostsamt, men på sikt viktigt projekt som tas upp av kommunstyrelsen i Härryda 9 januari. Från Finnsjön som i dag utgör huvudvattentäkt får 1 800 000 kubikmeter vatten tappas årligen. Den gränsen passerades 2010 och vattenkonsumtionen förväntas öka på grund av nyinflyttningar och nyexploatering.

Ett antal lösningar har utvärderats under det gångna året. Politikerna rekommenderas nu ett förslag som kostar 163 miljoner kronor och innebär att ett nytt vattenverk byggs söder om Västra Nedsjön. Bertil Widén, samhällsbyggnadschef, förklarar varför:

ANNONS

– Där finns kapacitet så att vi definitivt kan säkra vattenförsörjningen under de närmaste 50 åren.

Enligt planen ska Härryda kommun tappa 75 liter i sekunden från Västra Nedsjön och då finns kapacitet för det dubbla. Den siffran kan jämföras med de 57 liter i sekunden som i dag tappas från Finnsjön.

De två andra förslag som har utretts är dels att leda ytvatten till Finnsjön från den närbelägna Nordsjön och dels att ta grundvatten från Rya hed. Båda lösningarna erbjuder dock mindre kapacitet än Västra Nedsjön som även har en annan fördel.

– Ju längre österut i sjösystemet, desto säkrare blir det. Där finns mindre bebyggelse och därmed mindre risk för föroreningar, säger Bertil Widén.

Hela projektet kommer att finansieras med en höjning av VA-taxan. Enligt förslaget sker den i förväg så att kostnaden kan spridas ut över de sju år som projektet beräknas ta från beslut till byggstart.

– Det blir inte en dramatisk höjning, säger Bertil Widén som dock inte vill uttala sig om några exakta belopp.

Enligt förstudien förväntas höjningen ligga i trakten kring fem procent.

Finnsjön försörjer i dag orterna Mölnlycke, Landvetter och Härryda med vatten. Det finns dessutom reservledningar från Mölndal och Partille. Rävlanda och Hindås försörjs från en separat grundvattentäkt och har ingen reserv.

Med den nya lösningen kommer hela systemet att knytas ihop via en ledning mellan Härryda och Hindås. Systemet kan dessutom byggas ut vilket gör att Härryda kommun i framtiden kan sälja vatten i stället för att köpa in utifrån.

ANNONS