Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varsel för 23 inom skola

Härryda kommun varslar 23 anställda inom skola och förskola. Orsaken är att Fridaskolan och Vittra blivit populära alternativ i Mölnlycke.

Förra året varslades ett 20-tal personer inom utbildningssektorn i Härryda. Då löstes det hela genom pensioneringar, tjänstledigheter, omfördelning av personal och att medarbetare sade upp sig.

Nu är det dags igen. Vid ett möte med de fackliga organisationerna har kommunen informerat om varsel för 23 personer.

Varslet gäller personalgrupperna lärare, förskollärare, fritidspedagoger, elevassistenter, administrativ personal och eventuellt skolledare. Tre av tjänsterna berör gymnasiets estetiska program där kärnämnena förändrats.

Varslet ska om någon vecka formellt fastställas efter förhandling och därefter kommer arbetsförmedlingen att informeras.

– Det här är starten på en process där vi vill anpassa organisationen efter elevantalet. Hur det sedan blir i slutänden får vi se under våren. Att 23 tjänster försvinner är ju det värsta scenariot, säger Kicki Nordberg, chef för utbildningssektorn.

Enligt planerna kommer de som blir uppsagda att få sluta i mitten av juni.

Bengt Thorberntsson, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Härryda tycker inte att varslet är konstigt med på att 200 elever har lämnat de kommunala skolorna.

– Vi kan vi aldrig stå bakom att en arbetsgivare varslar våra medlemmar. Men vi får diskutera vilka krav vi ska framföra i förhandlingarna, säger Thorberntsson.

Facket har redan krävt att äldre medarbetare ska ges möjlighet att gå i avtalspension i syfte att behålla de yngre. Man vill också att förskollärare och fritidspedagoger undantas från varslet eftersom det inom den gruppen finns rekryteringsbehov.

– Ur rekryteringssynpunkt är det inte bra att en kommun varslar varje år. Det är inget som stärker Härryda kommuns varumärke och rykte som arbetsgivare, säger Bengt Thorberntsson.