Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En olycka inträffade under söndagseftermiddagen i Ale kommun då en bil körde in i ett träd. Föraren i bilen ska ha klarat sig, men klagade på nacksmärtor efter kraschen.  Bild: Christer Grändevik
En olycka inträffade under söndagseftermiddagen i Ale kommun då en bil körde in i ett träd. Föraren i bilen ska ha klarat sig, men klagade på nacksmärtor efter kraschen. Bild: Christer Grändevik

Varningen: Nu kommer kraftiga halkan till Västsverige

Första halvan av november var ovanligt varm. Nu har vädret slagit om, och andra halvan har i stället bjudit på ovanligt kallt väder. Något som kan ställa till det för trafikanter och fotgängare.
– Vi får hoppas att göteborgarna har tagit på vinterdäcken, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Under söndagseftermiddagen inkom ett larm om en personbil som kolliderat med ett träd i Ale kommun. Mannen i bilen klarade sig, men klagade på nacksmärtor efter olyckan. Enligt polisen ska han ha fått sladd på sin bil, någonting som misstänks bero på det rådande vinterväglaget.

Det är ett högtryck som ställt till det för västsvenskarna de senaste dagarna. Kall luft har dragit in över hela landet, vilket har lett till plötsliga minusgrader.

– Det har varit några smällkalla dagar. Efter att första halvan av november var varmare än normalt så har andra halvan snarare bjudit på ett ovanligt kallt väder, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Under natten mot måndagen väntas ner till fem minusgrader. I och med västkustens fuktiga väder leder detta nu till ett väldigt halt väglag.

– Det blir en stor halkvarning för frosthalka. All fukt som finns i luften gör att det blir kraftig frost på vägarna, och det kommer röra sig om väldigt utbredd halka under både natt och dag, säger Christoffer Hallgren.

– Vi får hoppas att göteborgarna har tagit på vinterdäcken.

Polisen: Har du inte vinterdäck – åk kollektivt

Även polisen vill poängtera vikten av att ha rätt däck – och skor – för väglaget. Också de göteborgare som inte kör bil bör nämligen tänka efter framöver.

– För de som oroar sig över ben och höfter kan det vara på sin plats att plocka fram broddarna nu. Och har man inte bytt till vinterdäck på bilen så ska man låta bilen stå hemma de kommande dagarna. Hellre att man åker kollektivt i sådana fall, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst.

Det finns dock vissa platser där halkan tenderar att bli extra svår. Till exempel blir frosten ofta kraftigare på broar som kyls både uppifrån och nerifrån, och dessutom ofta ligger placerade över vattendrag. Enligt polisen gäller det att hålla ögonen öppna som trafikant.

– Kör försiktigt. Håll rätt avstånd till framförvarande bil. Anpassa hastigheten utifrån rådande förhållanden. Det är extra viktigt att hålla koll vid låga vägpunkter, så som viadukter, säger Lippens.

Regn, snö och blixthalka

Enligt Christoffer Hallgren är det svårt för meteorologerna att ha prognoser för just halka, men nästa veckas nederbörd har potential att orsaka problem.

– Framöver kommer det bli kallt och mycket frost. Men under natten mot fredag kommer mildare luft ta sig in över landet samtidigt som prognosen talar för snö och regn. Det kommer i sådana fall kunna ställa till med besvär, säger Hallgren.

Den potentiella blixthalkan föregås i alla fall av några dagars solsken.

– Det kommer bli sol i alla fall fram till att torsdagens nederbördsområden drar in. Så ni får passa på att njuta av det goda vädret i början av nästa vecka, men glöm inte att ta det försiktigt i trafiken.

Meteorologens tre tips för att klara halkan:

• Byt till vinterdäck omgående. Det måste du absolut ha när det väntas vinterväglag.

• Tänk efter när det är minusgrader. Det blir längre bromssträcka, så gasa inte i kurvorna utan ta det försiktigt.

• Ha reflexer ute, och skydda dig. Det går fort när olyckan är framme.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.