Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det råder omfattande översvämningar i Vänersborg och Uddevalla efter kraftiga skyfall under morgonen. Bild: Robert Betzehag / Rescue Photo

Varningen: Blir rejält blåsigt idag

Nattens och morgonens oväder har ställt till det i Västsverige. Tåg är inställda på flera sträckor på grund av blåsten. Samtidigt kommer rapporter om översvämningar efter nattens hårda regn.

Det har blåst och regnat rejält i Västsverige under lördagsnatten och morgonen.

Enligt räddningstjänsten i Storgöteborg har det varit relativt lugnt under natten, även om en del småträd har fallit i området.

Tåg på flera sträckor i Västsverige har ställts in på grund av blåst och höga vattenflöden.

– På grund av oväder är tågtrafiken inställd mellan Uddevalla och Strömstad, säger Magnus Löfgren, presstalesperson vid Trafikverket.

Tågen väntas vara inställda fram till 11:50 på grund av varning för kraftiga vindar och höga vattenflöden.

Den som ska ut och resa på sträckan hänvisas till ersättningsbuss istället.

Blåsten har också ställt till det för tågtrafiken mellan Varberg och Borås. På grund av de hårda vindarna har träd fallit över ledningarna och det har blivit elektriskt fel. Det innebär att tågtrafiken på sträckan ställs in resten av dygnet, uppger Trafikverket.

Översvämningar

På lördagsmorgonen börjar rapporter om översvämningar och nedfallna träd runtom i Västsverige dock komma in. Ett träd har exempelvis blåst ned över halva delen av Kongahällavägen i Göteborg. Strax innan lunch på lördagsförmiddagen sågade personal ned träd, enligt Räddningstjänsten.

* En järnvägsviadukt vid Väne-Ryr i Vänersborgs kommun är översvämmad. Enligt Trafikverket är det höga vattennivåer på flera platser längs Väg 697. Ett körfält var fortfarande påverkat under lördagsförmiddagen.

* Gärdhemrondellen till Skogshöjden i Trollhättans kommun är översvämmad och enligt Trafikverket är det besvärligt att ta sig fram här. Hur länge det ska vara såhär är enligt Trafikverket oklart.

* Brunnsbomotet i riktning mot Ringömotet i Göteborg har drabbats av översvämning. Enligt Trafikverket är vattennivån hög vid avfarten mot Brunnsbotorget. Delar av vägen står under vatten. Personal åker till platsen.

Det har också kommit in rapporter om vattenskadade byggnader på olika håll i Västsverige.

Översvämmade källare

Tidningen ttela rapporterar om en mängd översvämmade källare i Uddevalla och Vänersborg efter kraftigt regn under natten mellan fredagen och lördagen.

– Vi har ett antal källare som är vattenfyllda runt om i Vänersborg och Uddevalla. Vi är ute i Väne-Ryr nu och kämpar med vattenpumpning men vi har också stora bekymmer ute i Västra Tunhem och i Vänersnäs, säger Peter Grönros, inre befäl vid Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund till ttela.

Vänersborgs kommun är också ute och hjälper till.

SMHI gick ut med en en klass 1-varning i Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg för mycket hårda vindbyar. Det betyder att det kan blåsa mellan 21 och 25 sekundmeter i byarna och att grenar och enstaka träd kan knäckas.

I samband med blåsten har det också bitvis regnat kraftigt, vilket enligt SMHI kan försämra sikten.

Under lördagsförmiddagen drog SMHI tillbaka varningen. Eftermiddagen väntas bli molnig, och regnig. Regnet drar bort på söndag förmiddag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.