Varning: Nu kommer frosthalkan till Västsverige

ANNONS
|

I norra Sverige har frosthalkan redan gjort entré. Flera trafikolyckor inträffade förra lördagsmorgonen när natten hade varit kylig i kombination med fuktig luft. Efter en singelolycka utanför Örnsköldsvik fick sex personer föras till sjukhus med allvarliga skador.

Nu sprider sig frosthalkan neråt i landet och ser ut att nå de södra delarna i helgen. Enligt vädertjänsten Forecas prognos kan halkan slå till på lördagsmorgonen i Västsverige.

- Under natten till lördagen blir det klart väder. Temperaturen kan gå under nollstrecket. Samtidigt är luften fuktig, säger meteorolog Christoffer Hallgren.

Det är med andra ord närmast perfekta förhållanden för att frost ska bildas på vägarna, särskilt känsliga är broar eftersom de inte har något värmemagasin och vägar nära vattendrag.

ANNONS

Forecas prognos indikerar också att det kyliga vädret håller i sig in i nästa vecka. Att halkan är på ingång är inget överraskande, åtminstone inte för meteorologer.

- Vår tumregel är det kan bli halt från den 25 oktober, säger Christoffer Hallgren.

Han säger också att frost på vägarna är lättare att upptäcka än svartis. För att det ska bildas ishalka eller svartis, som det också kallas krävs att det har regnat.

- Svartisen är lömsk eftersom den ser som asfalt och lurar många bilister eller cyklister. Nu är vi inne i en årstid där man bör ta det försiktigt, varnar Christoffer Hallgren.

Speciella kännetecken för att en väg kan bli en dödsfara är när nätterna är molnfria i samband med dis och dimma eller regn.

Förra året dröjde kylan däremot i Göteborgsområdet.

- Mildvädret höll i sig. Enligt vår statistik för lufttemperaturen blev det inte minusgrader förrän vid årsskiftet, säger Christoffer Hallgren.

När kommer vintern på riktigt till Västsverige?

- Tyvärr vågar jag inte mig på en gissning. Det är allt för många parametrar att väga in som kan ändra sig snabbt.

ANNONS