Varning för blixthalka i morgontrafiken

Efter kraftigt regn i Västra Götaland och Jönköping varnar nu polisen för plötslig blixthalka. - Ta det lugnare än vanligt i morgontrafiken på grund av ishalka. Polisen har fått ett flertal indikationer på frusna vägbanor som är mycket hala, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson i Jönköping.

ANNONS
|

Flera olyckor har inträffat i Västra Götaland. På E6 vid Gullbergsmotet har en lastbil kört in i en personbil.

- Längst ner i Halland på Smålandsgränsen är det en del ishalka, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i Väst.

Tre olyckor har inträffat på väg 40 i Jönköping, samtliga olyckor ska enligt SOS Alarm bero på halkan.

Under natten till onsdag körde två bilar, med en timmes mellanrum, in i räcket vid infarten till Forserum på väg 40 mellan Jönköping och Nässjö.

Bil har voltat

Vid 07.15 fick polisen i Jönköping in ytterligare ett larm om en trafikolycka på länsväg 817 vid Malmbäck. Där ska en bil ha voltat och ligger på sidan.

ANNONS

På E12 i Västerbotten har en bil med tre vuxna och två barn kört ner i diket, där uppges det också vara mycket halt. Än så länge är det okänt om någon har kommit till skada.

- Det var väldigt blött i går, de olyckorna vi är på nu är främst i södra Stockholm. En patrull som var på plats på en trafikolycka nu på morgonen återkopplade och det är extremt halt på infarter, avfarter och broar. Så man får vara väldigt försiktig på morgonkvisten, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid polisen i Väst.

Polisen varnar för ishalka

Polisen går därför ut med en varning.

- I och med att det klarnat upp under natten och temperaturerna har fallit och att det kommit regn kan det mycket väl vara ishalka, säger Per Holmberg på vädertjänsten Foreca och fortsätter:

- Det är ju framförallt på de sträckor som ännu inte behandlats och saltat det kan vara halt. Sen stiger ju yttemperaturerna senare under morgonen och in på förmiddagen.

Det råder även förseningar i kollektivtrafiken på grund av halkan.

- Vi har upp till tio minuters försening på Blå Express och Gul Express i båda riktningarna för närvarande. Även linje 60 har haft lite problem och kan vara försenad, det har varit ganska halt på morgonen samtidigt som det är vanlig rusningstrafik just nu, säger Simon Löfgren, störningsinformatör vid Västtrafik.

ANNONS
ANNONS