Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vargen ska skjutas

Den varg som dödat drygt 50 får i Bohuslän den senaste tiden ska skjutas. Det har Naturvårdsverket beslutat. Härom natten skedde ytterligare ett angrepp.
Det var på torsdagens eftermiddag som både Lantbrukarnas riksförbund, LRF, och länsstyrelsen krävde skyddsjakt på varg i Bredfjällsreviret. Området sträcker sig mellan de fyra kommunerna Uddevalla, Kungälv, Stenungsund och Lilla Edet. Efter inventeringar som nyligen gjorts har två vargar konstaterats - en hona och en hane. Det är oklart om paret har valpar.

Sedan midsommar har åtta angrepp skett på får. Sammanlagt har ett 50-tal djur dödats. Angriparen tros vara en och samma varg - alfahanen - och det är den som nu ska skjutas.

Senast natten till torsdagen skedde ett angrepp i Backamo sydöst om Ljungskile. När ägarna Monica och Svante Olsson kom ut till hagen, låg nio av tackorna döda. Magar var upprivna och inälvor hade vällt ut. Två-tre får haltade och lika många hade skadats allvarligt och vårdas nu av veterinär. I västa fall måste de avlivas.

Eftersom det varit så många vargangrepp i Bredfjället så var vi mycket medvetna om riskerna. Hela sommaren har vi förstärkt stängslen så gott vi kunnat, säger Monica Olsson.
Beslutet att skjuta alfahanen fattades muntligt av Susanna Löfgren, chef på viltförvaltningen på Naturvårdsverket, i torsdags kväll, och verkställdes omedelbart genom att jägare sattes ut med vapen intill hagen i Backamo. Det formella beslutet - med dokument som skrivits under - togs dock inte förrän under fredagen.

Reviret i Bredfjället är nytt. I området finns över hundra gårdar, och hagarna är inte försedda med rovdjursstängsel.
Vi har följt utvecklingen ett tag, och det har varit väldigt många angrepp. På sikt kan man säkert förebygga skador bättre, genom rovdjursstängsel, men inte i nuläget. Områdena är stora och tar tid att stängsla in. Vi bedömer att skyddsjakt är enda möjliga lösningen, säger Susanna Löfgren.

Enligt myndighetens beslut får vargen skjutas 250 meter från hägn.
Hur vet man att man skjuter rätt varg?
Chansen är rätt stor att man lyckas skjuta den skadegörande individen. Vargen kommer ofta tillbaka, säger Susanna Lövgren.
Skyddsjakten får pågå fram till den 21 september i år, i ett område som avgränsas av riksväg 44 i norr, riksväg 45 i öster och söder, samt E6 i väster.