Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vargarna förlorade sin mamma

Syskonparet Raka och Arken blev moderslösa när de bara var sex dygn gamla. Deras mamma gav dem en sista måltid innan hon gick ut i hägnet för att dö. Bered dig på en sanslös historia som har precis allt.

Personalen på Nordens Ark har bokstavligen talat slitit som djur och de små liven lever och frodas och "följer sin kurva", med den ensamstående pappan ständigt i närheten men på behörigt avstånd.

- Vi kan knappt tro att det är sant. Men tillsammans har vi klarat det, säger zoologiska chefen Ewa Wikberg.

I höstas trodde personalen på Nordens Ark att det inte skulle bli fler kullar av manvargar på grund av att parkens strävsamma par blivit för gamla.

Men trots att honan blev mager och tappade tänder överraskade hon alla med en för tidig julklapp kring lucia. Ut kom valphonan Raka och hennes bror Arken.

Men efter att ha gett sina valpar di en morgon gick tiken sex dagar senare rakt ut ur lyan, ramlade ihop i hägnet och en dryg timme senare var hon död. Obduktion visade tumörer i tarmarna, som trots veterinärbesök inte upptäckts. Valparnas mamma hade troligen gett dem en sista måltid innan hon gick ut i hägnet för att dö, för valparna låg mätta och belåtna i lyan när personalen upptäckte vad som hänt.

Men ingen visste om valparna skulle kunna räddas till livet efter moderns död.

- Vi har ett avelsprogram att ta hänsyn till, där man vill avla på de starkaste djuren för att stärka artens fortlevnad. Vi ringde experter över hela världen för att få råd, djur som är uppfödda på nappflaska tenderar att bli svagare, säger Wikberg.

Tiden var knapp. Men alla var ense. Eftersom tiken kunnat ge råmjölk fram till sin död, valparna kunde kissa och bajsa och var helt friska i övrigt – skulle man försöka rädda dem.

En gosedjursvarg las in i lyan som substitut, pappan accepterade ungarna men kunde inte rädda dem själv och portades från lyan. Numera har han "egentid" med sina ungar.

- Jag vet vilket dygnetruntjobb det handlar om. Det är inte bara att få i dem några droppar mjölk varannan timme, man måste se till att de kissar och bajsar efter varje måltid, och nu är det även uppfostran. Vi måste pipa och morra åt dem när de gör fel i stället för att säga nej, eftersom de inte ska präglas av människor. Det är massor att tänka på eftersom vi får gå in och ta föräldrarollen, säger Ewa och skrattar och suckar på samma gång.

Djurvårdare har bytt scheman och uppgifter med varandra, jobbat på julledigheter, nätter och dagar och dygnet runt för att rädda valparnas liv. En heroisk laginsats, konstaterar Ewa.

Valparna då, ulltussarna Arken och Raka? Han är en bitig, burdus trekilosklump som glufsar i sig nappflaskan till sista droppe, medan hon är försiktig och lite petig, fast tuff.

- De är verkligen små personligheter och jag hoppas att vi kan behålla en av dem och avla på. Pappan får bo kvar här tills hans hälsa sviker. Och vi vill ju fortsätta ha arten här och avla på. Kanske med en av de här ungarna? funderar Ewa.

Och pappan? Jodå, han är lika makalöst fin som förälder som sin före detta livspartner. Han har stenkoll på sina avkommor, ser ut att lära dem allt han kan och får snart umgås med dem hela tiden.

Någon styvmamma till ungarna är det inte tal om.

- Hon skulle ha ihjäl dem. Nu nappflaskmatar vi dem ett tag till, de har börjat få smaka på och äta lite färs. Tiden går fort, säger Ewa och ser fram emot att slippa det nattliga trepasset med sömndruckna vrålhungriga små manvargvalpar.

-----------------------------------------------

Manvarg

Manvargen är ett hunddjur som kommer från Sydamerika.

Den ser mer ut som en räv än en varg, men har mycket långa ben.

Manvargen är ett av de minst sociala hunddjuren.

En hona och hane kan dela revir, men lever ensamma.

Djuret är nattaktivt och äter allt från sockerrör och frukt till gnagare och kaniner.

Den jagar genom att smyga sig på bytet.

Manvargen är utrotningshotad på grund av flera orsaker. Den starkaste orsaken är att deras naturliga miljö, bland annat grässlätter, odlas upp.

Fakta: Nordens Ark

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.