Varbergs kulturchef sparkad

ANNONS
|

Platsen som chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Varberg har blivit rena katapultstolen. Det började med Stig Wilhelmsson. Han ansågs inte ha de kvaliteter som behövdes och fick sparken efter fem år som bas.

Felrekrytering

Han efterträddes av Eva-Annette Holmerin, som knappt hann börja innan hon fick sparken.

–Det där var en riktig felrekrytering. Men vad gäller Stig kan jag inte säga att det var på det sättet. Tre chefer i rad har fått gå, så kan man se det, men det hade olika orsaker, säger Jana Nilsson (S), oppositionsråd.

Mircea Nitescu blev den senaste i raden att få gå som förvaltningschef. Kritiken har varit tung mot honom. Den oberoende revisionsrapport som kom visade bland mycket annat att arbetsmiljön på förvaltningen var usel.

ANNONS

–Mircea har fallit på slutet. Det fungerade bra i början och han har gjort bra saker också. Han var chef i sju år, det var omöjligt att veta att det skulle gå så här när han anställdes, säger Jana Nilsson.

Mircea Nitescu får behålla sin lön och ska arbeta med utredningar inom kommunen. Han har rätt till två årslöner om han väljer att sluta. Det skulle kosta skattebetalarna omkring en miljon kronor.

–Vem som ska ta över istället? Jag kan inte kommentera den profilen nu. Men det är naturligtvis viktigt att personen har kunskap inom idrott och kultur. Men viktigast är att kunna leda förvaltningen och se till att medarbetarna mår bra, säger Nilsson.

Kommunstyrelsens ordförande Gösta Bergenheim (M) säger att det kan ta tid innan en ny förvaltningschef är på plats.

–Vi kommer inte omedelbart att sätta ut en annons. Det kan ta upp mot ett år, men det kan även gå lite snabbare. Först och främst ska vi se över organisationen på kultur- och fritidsförvaltningen. Den ska vara så välanpassad som möjligt, säger Bergenheim.

Ingen större dramatik

Inte heller han vågar säga vem som skulle passa som ny chef på den fördömda stolen.

–Det låter kanske anmärkningsvärt med tre chefer i rad som fått sluta, men det har inte varit så stor dramatik.

ANNONS
ANNONS