Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Det är ångest. Ångest hela tiden", säger Mikael Liljeroth när han minns tiden som överskuldsatt. Bild: Katrin Niklasson

Var fattig i fem år – nu vill han hjälpa andra

Under fem år levde Mikael Liljeroth med konstant stress och ångest över att inte kunna betala räkningarna. Skulden växte och till slut sade kroppen ifrån. Efter sjukskrivning och skuldsanering har han startat en ny hjälporganisation: Gåvan Sverige.
– Har man aldrig varit fattig kan man inte förstå, säger Mikael Liljeroth.

Det började med en konkurs. För att betala skulderna jobbade Mikael Liljeroth stenhårt i tio år. Långa perioder utan semester och med bara ett par jeans i garderoben. Men pengarna räckte ändå inte till att betala skulderna som växte, och växte.

– Jag höll på att arbeta ihjäl mig. Jag hade en sådan ekonomisk press att jag inte stannade upp och kände efter, säger Mikael Liljeroth.

Till slut sade kroppen ifrån. Stressen hade gett honom högt blodtryck, njursvikt och hjärtproblem.

– Det är ångest. Ångest hela tiden. Det är många med mig som äter antidepressiva i den här situationen ändå har man ångestattacker och den här stressen över att man inte har råd med något, säger Mikael Liljeroth när han minns tillbaka.

För fyra år sedan blev han sjukskriven och beviljades skuldsanering av kronofogden. Under samma period försökte han förgäves få hjälp med en julklapp till sin dotter.

– Det är en sådan social skam att inte kunna ge en julklapp. Då bestämde jag mig för att göra något för att hjälpa andra i samma situation som jag, säger Mikael Liljeroth.

Startade förening

År 2015 började han insamlingen Julgåvan i Lerum och år 2017 grundade han den ideella föreningen Gåvan Sverige. I våras beviljades föreningen ett 90-konto vilket innebär att Svensk insamlingskontroll nu granskar och följer upp att insamlade medel används på rätt sätt.

Betydligt fler människor i Sverige lever i fattigdom än den siffra som vanligen brukar anges, menar Mikael Liljeroth. Gåvan Sverige beräknar att en miljon människor är i behov av hjälp. Det handlar alltså inte bara om de cirka 100 000 som enligt SCB:s statistik lever i så kallad allvarlig materiell fattigdom, utan även om överskuldsatta och deras barn, samt om cirka 300 000 fattigpensionärer.

– De vanligaste orsakerna till att man hamnar i fattigdom är skilsmässa, arbetslöshet, sjukdom eller konkurs. Det går fort och kan hända vem som helst. Folk har inte mat på bordet. Det finns hur mycket som helst att göra. Och många i landet vet inte ens hur det ligger till, säger Mikael Liljeroth.

Hoppas hjälpa 200

På lördag anordnar organisationen en insamling av julgåvor på Allums köpcentrum i Partille och nästa lördag står de på Vimpeln i Alingsås.

– Vi kommer att ha jultomte och paketinsamling på plan tre. Man kan även skänka pengar som kommer att delas ut som presentkort till mat.

Förra året hjälpte föreningen ett 30-tal familjer i framför allt Lerum. I år hoppas man kunna hjälpa minst 200 familjer utspridda över flera kommuner i Västsverige.

Föreningen samarbetar inte med socialtjänsten utan väljer själva ut vilka som är i behov av stöd.

– När jag pratar med dem så hör jag ganska snabbt om de är fattiga. Men vi ber dem också skicka in senaste utbetalningen från försäkringskassan eller socialen och har även kontakt med andra som jobbar med fattiga i kommunen, säger Mikael Liljeroth.

Finns det inte en risk att gåvorna utnyttjas?

– Det kommer alltid finnas de som är väldigt skickliga som slinker igenom, men ska vi lägga allt fokus på att hitta dem eller på att hjälpa?

Hit kan du också skänka julklappar:

Julklappsinsamling på Gothia Towers

Julklappsinsamlingen arrangeras tillsammans med Räddningsmissionen och julklapparna går i första hand till behövande barn i Göteborgsregionen. Förutom Räddningsmissionens egna verksamheter delas de även ut till omkring 30 olika föreningar, organisationer och kyrkor. Den årliga julklappsinsamling startar 15 november och pågår till 18 december 2019.

Kooperativet Lindholmens insamling

Kooperativet Lindholmen arrangerar julklappsinsamling på Anders Carlssons gata 2 till Stadsmissionen. Insamlingen pågår den 2 december till 14 december. Nya och oinslagna paket tas gladeligen emot, skriver de på hemsidan.

Julklappsbåten

Den 8 december är Julklappsbåten tillbaka. Stadsmissionen går till sjöss tillsammans med jultomten och Vrångö transport för att samla in julklappar och presentkort till barn, unga, familjer och äldre som lever i utsatthet i Göteborg.

Julklappsvagnen

Den 7 december kommer Stadsmissionens årliga julklappsvagn. "Kom och lämna en julklapp på något av våra stopp. På alla stationer bjuds det på glögg, pepparkakor och annat trevligt", skriver de på sin hemsida.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.