Vanligt att olyckor fotas och filmas

ANNONS
|

Kenth Arvidsson är styrkeledare för räddningstjänsten Mittbohuslän. Han säger att de mer eller mindre fotograferas av allmänheten vid varje olycka eller insats som de åker ut på.

– Blir folk för närgångna säger vi till. Då brukar faktiskt allmänheten respektera det. Och så har vi vant oss vid att spärra av med våra fordon och skydda så mycket det går från insyn. Men som sagt - vi har vant oss vid att vi blir fotograferade och filmade och bara vi inte störs i vårt jobb är det okej, säger Kent Arvidsson till Bohusläningen.

Häromdagen gick polisen ut och efterlyste en befälhavare som filmade när en båt höll på att sjunka utanför Tjörn, i stället för att hjälpa till. Enligt sjölägen är det ett brott att inte hjälpa till i det läget.

ANNONS

Peter Bergman är räddningschef i Sotenäs kommun. Han vet inte hur en sådan lag skulle kunna utformas att gälla även på land.

– Lagen säger ju redan i dag att man ska larma vid en olycka. Och jag har aldrig varit med om att någon stått och filmat och inte larmat oss innan vi är där, säger han.

Han är också ense med sin kollega i Uddevalla att det filmas vid varje insats eller olycka. Vid bara ett tillfälle har han bett dem som filmar och fotograferar att sluta. Det var vid en dödsolycka för några år sedan.

– Vi fotograferas i stort sett varje dag. Men det finns tillfällen där man måste respektera antingen dem som är med om olyckan eller deras anhöriga. Jag säger till och då lyssnar folk, säger Peter Bergman.

Polisen håller med. Enligt Peter Adlersson, presstalesman för polisen i region väst, händer det till och med att polisen kan se en olycka i sociala medier - innan de ens hunnit ut till olyckan.

– Folk tar kort på precis allt i dag. Det är klart att jag själv funderar på ibland hur de ens kommer på tanken att ta upp kameran när de åker förbi en stor olycka. Men så ser vårt samhälle ut i dag, säger han.

ANNONS

Han vet inte om en lagändring skulle hjälpa.

– Jag tycker nog inte det. Det finns snart lagar för allt. Och de flesta gör ju faktiskt som man ber dem och visar respekt.

Fakta: Om en olycka inträffar

I dag finns ingen lag som säger att personer måste hjälpa till om en olycka inträffar.

Däremot finns en lag som säger att om man är delaktig i en olycka, måste man stanna kvar tills räddningstjänst och polis kommer.

Polisen och räddningstjänst är dock ense om att människor kan bli för närgångna när de fotograferar olyckor och andra insatser.

Andra lagar gäller till sjöss:

I sjölagens kapitel 6, paragraf 6 står bland annat att en befälhavare måste hjälpa till om han ser någon som är i sjönöd.

Källa: Polisen, Räddningstjänst

ANNONS