Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Vandringar som hyllar fikat

Vem spred kaffet till Sverige? När startade traditionen med sju sorters kakor? Och hur växte kaféstaden Alingsås fram? På de populära fikavandringarna bjuds deltagarna både på historiska fakta och godsaker från stans konditorier.

Guiden Margareta Olsson börjar med att betona hur typiskt svenskt fika är och berättar hur Margot Wallström införde fikapauser när Sverige var ordförande i FN:s säkerhetsråd. Något som visade sig vara en bra idé för att få igång samtalen. 
– Fika kan man göra var som helst, med vem som helst. Det handlar om att slå av på takten och ta sig tid att prata, säger Margareta Olsson.
Hon leder genrepet inför premiären av årets fikavandringar som drar igång 12 maj. Promenaden går genom Alingsås innerstad med stopp på fem kaféer. Längs vägen får deltagarna veta mycket om kaffets historia. Bland annat legenden om att en herde i Etiopien hittade de första kaffebönorna och hur drycken långt senare kom till Europa på 1600-talet. 

Kung Karl XII var den som satte fart på kaffedrickandet i Sverige och under 1800-talet konkurrerade kaffet ut brännvinet. Margareta Olsson berättar också hur kaférörelsen i Alingsås började blomstra i början av 1900-talet.
– Textilindustrin växte och fler kvinnor arbetade och hann inte göra frukost. Då började kaféerna erbjuda det, särskilt för männen.
I dag är Alingsås en av Sveriges kafétätaste städer och har lanserats som "The capital of fika". Flera av de anrika kaféerna är med i White guide och har hamnat på topplistor över landets bästa fikaställen. För att lyfta kafékulturen ytterligare startade Turistbyrån smakvandringar 2015 och året efter utvecklades konceptet till fikavandringar. 
Promenaderna har fått stor uppmärksamhet både i internationell press och bland matbloggare.
– De har satt Alingsås på världskartan och gjort att många utländska gäster hittar hit, säger Carina Lundgren, som är turistbyråansvarig.

Nytt för i år är ett stopp i Alingsås kafferosteris lokaler där Nolbygårdens ekokafé bjuder på äkta svensk kanelbulle. Lasse Larsson, som driver kaféet, berättar om hur han som liten pojke var med sin mamma och bakade i köket och sedan själv ville bli bagare. För honom innebär fikavandringen en chans att få uppmärksamhet.
– Det är viktigt att vara med så att fler får upp ögonen för oss, säger han.

Även avslutningen på Grand Hotel är ny, där blir det kafferep med prinsesstårta från lokala Gerdas bageri. 
– Det är kul att vi får in även dem som ligger en bit ifrån. Men att nya kaféer är med beror också på att gamla stängt eller bytt ägare, säger Carina Lundgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.