Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Vandrar för fler och tydligare stigar

Som en del i arbetet med att bli Sveriges ledande miljökommun sätter nu Lerum fokus på förbättring av redan befintliga stigar och vandringsleder.

– Vi har redan flera bra spår och vandringsleder, men vi har varit dåliga på att berätta att de finns, säger Robert Blomberg, centerpartist och ordförande i beredningen för klimat, miljö och naturvård.
Detta ska åtgärdas genom att exempelvis märka upp redan befintliga spår och att skapa tydliga kartor, likt grannkommunen Härryda gjort med en naturguide på hemsidan.
I Lerum är arbetet med förbättring av leder i det stora motionsområdet Härskogen redan avklarad, likaså upprustningen av vandringsleden längs Säveån. Men mer behövs, menar Robert Blomberg. 


Våren 2015 påbörjade beredningsgruppen, bestående av 15 lokala politiker arbetet med att fler skulle hitta och komma ut på kommunens stigar och vandringsleder. I slutet av förra året var rapporten klar.
– Vi har inte tagit fram detaljerade förslag, men vi vill börja med att märka upp fler stigar. Exempelvis här, så finns det ett uppkört traktorspår mellan Gråbo och Floda, men det är nästan ingen som känner till det, säger Robert Blomberg och pekar på den vägliknande öppning som skapats genom skogen i Gråbo.


Tillsammans med den fem månader gamla berner sennenvalpen Atlas har det den senaste tiden blivit allt fler promenader i Lerums skogar, men tendensen i landet är den motsatta.
– Trenden att vara ute i naturen går nedåt. Genom att märka upp fler spår och kanske lägga ut grus och sätta upp spänger där det behövs, så gör vi det möjligt för fler att ta kunna sig ut, säger Robert Blomberg.


Han vill att arbetet både ska knyta ihop Lerums olika orter med varandra såsom exempelvis att utveckla en redan befintlig stig mellan Gråbo och Lerum via Tösjön, men också att knyta samman Lerum på ett bättre sätt med dess grannkommuner.
– Om vi ska bli Sveriges ledande miljökommun så måste vi underlätta mer för våra invånare att gå och cykla. I dag finns det exempelvis ingen gång- och cykelväg mellan Lerum och Partille. 
Rapporten har antagits av kommunfullmäktige och beredningsgruppen hoppas nu att delar av uppdraget kommer att förverkligas under 2018.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.