Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Åsnorna Toni och AuroraAlba tillsammans med Helena Kågemark och Carlo Magnani under en lunchvandring i Rödbo, nära Kungälv. Bild: Martin Björklund

Vandrade med åsnor genom hela Europa

Åsnorna Toni och AuroraAlba öppnade dörrar när Helena Kågemark och Carlo Magnani vandrade från Ligurien i Italien till Rödbo. Nu vill de berätta om sina upplevelser under något kortare åsnepromenader i Kungälv.

Vandringen från Italien till stallet hos Göteborgs handikappridklubb i Rödbo på norra Hisingen tog sju månader och en vecka. I oktober var den första delen avklarad, men redan till sommaren planerar kvartetten returfärden och sedan nyår bjuds alla som så önskar in till åsnepromenad i Rödbo och Kungälv.
– Många blir otroligt glada när de ser oss. Vi vill berätta om vår vandring och att fler människor ska få träffa åsnorna, säger skådespelaren och lindansaren Helena Kågemark.


Sedan hemkomsten har hon och sambon, tillika teaterteknikern Carlo Magnani, dagligen promenerat med sina åsnor och dessutom förberett ett föredrag om resan som bland annat kommer hållas på olika bibliotek.
– Fast då finns inte åsnorna med. Det är som om själva essensen försvinner. För Toni och AuroraAlba har hela tiden prioriterats först. Kan de övernatta här? Finns det hö? Ville de stanna upp så var det bara för oss att följa.


Carlo Magnani förklarar varför de förra året bestämde sig för att vandra 260 mil genom Europa.
– Vi hade flugit många gånger mellan Sverige och Italien och efter ett tag ställde vi oss frågan vad våra resor kostade för miljön. Det är inget fel med att resa snabbt, men vi ville sänka rytmen och bestämde oss för att vandra med åsnorna, säger han.
Tält, mat och ett bärbart kök fanns med i packningen. Men många gånger i onödan. För tack vare de fyrbenta vandringsvännerna möttes de av öppna dörrar till hem och bondgårdar där de inte bara erbjöds hö till åsnorna utan även boende och middag.


– Vi skrev en blogg under vandringen, men valde att inte ha facebook för då skulle vi ha förlorat lite av överraskningen. Nu dök vi upp utan att någon visste vilka vi var och vad vi gjorde. Det gav många oförglömliga minnen och möten, säger Helena Kågemark som bland annat berättar om operatenoren som sjöng för att tjäna pengar, men som minst lika gärna ägnade dagarna åt sitt jordbruk. Eller om den unge flyktingen från Pakistan som i Tyskland delgav dem sin resa.
– Lite skillnad mot vår vandring där vi hela tiden möttes av leenden samtidigt som vi hade pass och höll oss inom Europa.


Under färden planterade paret mer än 200 träd, ett för varje person som gav dem natthärbärge. Träd som nu markerar "Åsnevägen" från Italien via Schweiz, Tyskland, Danmark och den svenska Västkusten.