Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I maj förra året omkom en 17-årig pojke vid järnvägsövergången i Stenungsund. Bild: Anna Svanberg

Vakter ska övervaka järnvägsövergången

Järnvägsövergången i Stenungsund stängdes efter flera dödsolyckor och ett stängsel sattes upp. Men det har klippts upp och nu ska ett vaktbolag kontrollera platsen.

Det var i slutet av december förra året som den obevakade järnvägsövergången, vid Solgården nära gymnasiet, stängdes och stängsel sattes upp, efter ett beslut av Stenungsunds kommun ihop med Trafikverket. Men vid ett tillfälle har någon eller några personer klippt sönder stängslet. Nu ska därför ett vaktbolag patrullera i området, vilket Nyheter STO var först med att rapportera om.
– Det här är väldigt allvarligt och därför vill ha sätta in extra kontroller för att upptäcka det direkt, säger Erik Lööv, avdelningschef för underhåll på Trafikverket, som tagit beslutet tillsammans med Stenungsunds kommun.

Vaktbolaget kommer att kontrollera järnvägsövergången två gånger om dagen och enligt Erik Lööv handlar det både om att försvåra brott och att vakterna snabbt kan rapportera till Trafikverket om det skulle hända igen, så att stängslet åtgärdas.
– Det är väldigt farligt att vistas på järnvägen och därför vill vi komma tillrätta med det här.
Som GP berättat tidigare har fyra personer omkommit i olyckor vid övergången sedan 2010. Två flickor dog 2010 och en man 2012. I maj 2018 förolyckades även en 17-årig pojke efter att ha blivit påkörd av ett tåg. 

Trafikverket planerar, tillsammans med Stenungsunds kommun, att bygga en planskild korsning vid Solgården. Utredningarna kring projektet väntas bli klara innan sommaren. 
– Fram till dess kommer övergången att vara stängd och vaktbolaget kontrollerar där så länge vi har behov av det, säger Erik Lööv.