Vad drev 21-åringen till skolmorden?

ANNONS
|

Den 21-årige Anton Lundin Pettersson dog av sina skador och kunde aldrig under förhör svara på varför han gick till angrepp med svärd på skolan i Trollhättan.

Han beskrevs som en ensamvarg och efterlämnade brev som ger ett möjligt motiv, missnöje med Sveriges flyktingmottagande.

Men det finns anledning – både för de efterlevandes skull och för samhällets beredskap – att försöka få en djupare bild av vem Anton Lundin Pettersson var, hur hans tankar formades och vad som fick honom att genomföra sitt våldsdåd.

Det är bakgrunden till att kriminalkommissarie Thord Haraldsson, som leder förundersökningen, lämnat in en begäran om att få hjälp av experter vid Nationella Operativa Avdelningen (NOA) med en gärningsmannaprofil, trots att 21-åringen är död.

ANNONS

Psykiatern Ulf Åsgård är expert på gärningsmannaprofiler. Enligt honom är de egenskaper som 21-åringen visade upp är inte ovanliga bland unga människor.

Därför är det mycket svårt att hitta den som är på väg att begå den här typen av allvarliga brott, anser han.

– De egenskaper som man ska leta efter är så vanliga bland unga människor över huvud taget: att känna sig vilsen, att gå till överdrifter i sin värdering och tänkande om olika samhällsfenomen. Så om vi sätter i gång och övervaka alla dessa människor så får vi ett samhälle som vi absolut inte vill ha, säger Ulf Åsgård till Ekoredaktionen.

Därför är det svårt att genom dessa personlighetsdrag identifiera personer som är på väg att begå allvarliga brott.

Ett annat drag som är gemensamt för liknande gärningsmän är viljan att bli sedd. Men även det är en vanlig egenskap hos många unga människor.

–Det är därför man måste vidta generella åtgärder. Var tog skolkuratorerna vägen? Var tog skolpsykologerna vägen?

Enligt Ulf Åsgård är det vanligt att personer som begår liknande brott som 21-åringen har en personlighetsstörning.

–Det finns några yttre tecken, i det här fallet ett rasistiskt tänkande. Men det räcker inte. Man bör nog ha ett stökigt inre, en depression eller en blossande personlighetsstörning, säger han till Ekoredaktionen.

ANNONS

Samtidigt fortsätter den tekniska undersökningen bland annat av 21-åringens aktivitet på nätet och förhör med vittnen.

Enligt kriminalkommissarie Thord Haraldsson finns ännu inget som tyder på att fler var inblandade.

Det var strax efter klockan tio i torsdags förmiddag som den misstänkte gärningsmannen iklädd hjälm högg ned fyra personer i skolan. En 17-åring och en 20-åring dödades i attacken, två personer skadades. Gärningsmannen blev skjuten när han gick till attack mot polisen.

Polisen kunde på måndagen för första gången förhöra den 15-åring som skadades.

–15-åringen har berättat lite hur det har gått till. Han mår väl inte bra, men han kunde ställa upp på ett förhör i alla fall, säger Thord Haraldsson till TT.

Den tekniska undersökningen av brottsplatserna var på måndagen klar och avspärrningarna hävdes vid skolan Kronan. Skolan öppnas dock inte igen förrän på måndag efter höstlovet.

ANNONS