I helgen och början av veckan blir det kallt och strålande vinterväder. Men skridskorna måste vänta.
I helgen och början av veckan blir det kallt och strålande vinterväder. Men skridskorna måste vänta. Bild: MLA

Vackert väder i veckan – och livsfarliga isar

Efter snökaos i Västsverige med stora störningar i kollektivtrafiken och milslånga köer på motorvägarna, ser vintervädret ut att bli mer soligt och harmoniskt kommande vecka. Men det blir kallt och det är livsfarligt att ge sig ut på isarna.

ANNONS
|

Det var i slutet av förra veckan som de första flingorna föll över Göteborg. Sedan dess har snöfall efter snöfall rullat in precis som störningarna i kollektivtrafiken och köerna i rusningstrafiken. Oplogade vägar har lett till trafikolyckor och rekordmånga benbrott i den ovanligt snöiga starten av december.

LÄS MER:Juliga aktiviteter för hela familjen i Göteborgsområdet

LÄS MER:Ny skridskobana öppnas tillfälligt i centrum

Under den kommande veckans ser vädret ut att lugna ner sig rejält i Göteborgsområdet och Västsverige, utan några nya vädervarningar.

– Det har varit en del snöfall under veckan som har ställt till det. Nu inför helgen väntar lugnare väder i Göteborgsområdet och inget snöfall som väntas in under helgen. I nästa vecka ser det ut som att vi har ett nytt snöfallsområde som ser ut att passera. Vi talar om onsdag, torsdag, och det rör sig om mindre mängder snö, kanske någon enstaka centimeter, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Kallare i början på veckan

Under helgen och på måndag kan man räkna med solsken – men det kommer att bli kallare på måndag, minus sex grader i Göteborgsområdet, och ett par grader kallare i inlandet.

– Minusgraderna stannar kvar fortsatt över helgen och in i nästa vecka. Det är främst ut med kusten det är temperaturer upp mot nollstrecket, säger Linus Karlsson.

Förra veckan blåste många bilar inne på E6 under när de värsta snöstormarna drog in. Vinden kommer att mojna.

– Lokalt skulle det kunna ta med sig lite snö som ligger runt vägarna, men ser inte ut att vara något mer omfattande, säger han.

Snöovädret drog med sig stora problem för kollektivtrafiken.

Vilken fortsatt beredskap har Västtrafik inför nästa vecka?

– Oavsett vilken beredskap vi har så beror det på hur trafiken fungerar i övrigt. Elbussarna laddas som de ska, men bussarna har blivit stående i trafikköer som gör att batterierna laddar ut. Det är problemen i trafiken, och det försöker vi kontrollera så långt som vi kan, säger Kristian Lans, presskommunikatör på Västtrafik.

Härligt, härligt men farligt, farligt

Soligt vinterväder lockar också många till friluftsliv, skidturer och att ta på sig skridskorna och ge sig ut på sjöarna.

– Isarna har lagt sig på Delsjön och Härlanda tjärn, och ser inbjudande ut när familjer kommer med sina skridskor och pulkor. Men det är fullständigt livsfarligt överallt. Tjockleken är inte mer än ett par centimeter, men det syns inte under snön. Det ska vara minst tio centimeter, säger isvolontären Charlie Malmgren.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS