Vaccinturismen ställer till problem för region Halland

Var fjärde person som bokade tid för vaccinering i Halland de senaste dagarna är bosatt någon annanstans. Nu vädjar regionens vaccinsamordnare till utomstående att låta bli invånarnas tider. Samtidigt överväger SKR och Folkhälsomyndigheten att kompensera Halland och andra som drabbas av den nya vaccinturismen.

ANNONS
|

Jakten på skyddet mot covid-19 har gett upphov till något så märkligt som vaccinturism. Det sker på global skala, exempelvis till Dubai, men även inom landet.

LÄS MER:Här är landet som satsar på vaccinturism

De senaste dagarna kom 25 procent av vaccinbokningarna i Halland från personer bosatta någon annanstans, berättar regionens vaccinsamordnare Pernilla Wallerstedt.

Detta skapar problem, eftersom vaccintilldelningen baseras på regionens folkmängd och demografi. Enligt en överenskommelse med SKR ska också de som uppehåller sig stadigvarande i regionen, exempelvis för studier, kunna få sin spruta där.

– Jag kan bara vädja om att man vaccinerar sig där man ska. Bokar man in sig någon annanstans är konsekvensen en förskjutning för någon annan. Det är en samvetsfråga, säger Pernilla Wallerstedt.

ANNONS

LÄS MER:Hundratals från VGR vaccinerade mot covid-19 i Halland

Halland leder med över 20 procent

En orsak till den uppkomna situationen är att Halland ligger före bland annat Västra Götalandsregionen i vaccinationerna. Till och med vecka 14 hade 62,6 procent av hallänningarna i åldern 70-79 år fått sin första dos. I VGR är samma siffra 41,3.

Varför ska en 60-årig hallänning få sitt vaccin före en 70-årig Västra Götalands-bo?

– För att Halland inte har fått vaccin för den personen, det har VGR. Det blir svårt att planera för när vi kan släppa på nästa grupp. Fler slåss om samma tider och det blir en förskjutning i den halländska planen, säger Pernilla.

För många är vaccin en nyckel till frihet. Kan du förstå att det blir så här?

– Jag kan absolut förstå att man vill ha sitt vaccin, många har levt isolerade och man är otålig och frustrerad. Men att ta någon annans vaccination är ingen bra lösning.

Att Halland består av sex kommuner och Västra Götaland av 49 har tidigare pekats ut som en förklaring till skillnaden i vaccinationstakt. Men ytterligare en faktor kan ha bidragit. Samma faktor som gör att man nu får problem med vaccinturism.

LÄS MER:Region Halland startade vaccinering i fas 2 för tre veckor sedan

Valde en annan väg med vaccinfördelningen

Enligt svensk patientlagstiftning har vi rätt till öppenvård var som helst. GP har dock fått uppgifter om att det förekommer att vårdcentraler i Västra Götalandsregionen ber patienter att lista sig hos dem för att få sin spruta. Det kan i sin tur bero på att vårdcentralerna i VGR får covidvaccin i förhållande till hur många som listat sig hos dem.

ANNONS

I Halland valde man i stället att ge allt vaccin till en handfull vårdcentraler per kommun, där alla kan boka sig förutsatt att man tillhör rätt prioriteringsgrupp. Allt eftersom leveranserna ökat har vårdcentralerna som utför vaccineringarna blivit fler.

– I den bästa av världar kom allt vaccin samtidigt, och då hade vi också tyckt det vore bäst om vårdcentralerna hanterade sina egna patienter. Men i och med att leveranserna var så små och inte gick att dela upp blev detta mer effektivt, säger Pernilla Wallerstedt.

Hon fortsätter:

– En annan fördel med att fördelningen styrs centralt och inte är utlagt på vårdcentralerna är att vi ligger på samma nivå i hela Halland.

LÄS MER:Kaosartat när 70-plussare fick boka vaccination

Kan få extra tillskott av vaccin

Halland har flaggat för problemen med vaccinturism till Sveriges kommuner och regioner, SKR. De och Folkhälsomyndigheten ser nu över om drabbade regioner ska kompenseras.

– Det är viktigt att man har möjlighet att omfördela vaccin, så att man kan hålla samma vaccinationstempo i befolkningen som andra regioner, säger Emma Spak, chef vid sektionen för hälso- och sjukvård på SKR.

Emma Spak vid SKR. Arbetsgivarorganisationen var tidigt ute och bad allmänheten att vaccinera sig där de är hemmahörande.
Emma Spak vid SKR. Arbetsgivarorganisationen var tidigt ute och bad allmänheten att vaccinera sig där de är hemmahörande. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Hur långt bort är en eventuell kompensation till Halland?

– Först måste vi ha ett bra underlag. Sedan handlar det om en dialog med Folkhälsomyndigheten om hur vi ska hantera detta. Planeringen av fördelningen av doser ligger en bit i förväg så det finns en viss tröghet i systemet.

ANNONS

Precis som Pernilla Wallerstedt tycker Emma Spak det är viktigt att man vaccinerar sig i regionen där man hör hemma. Annars riskerar exempelvis Hallands vaccin att ta slut innan deras invånare är färdigvaccinerade.

– Vi ska ju vaccinera de som är i störst behov men samtidigt är det viktigt att det inte blir en undanträngningseffekt.

– Det är därför vi behöver hålla koll på hur folk rör sig och eventuellt flytta doser dit folk vaccinerar sig.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS