Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götaland, under en digital pressträff hos Region Västra Götalands pressträff.
Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götaland, under en digital pressträff hos Region Västra Götalands pressträff. Bild: Thomas Johansson/TT

Vaccination med Astra Zeneca-vaccin i Västra Götaland återupptas

Västra Götalandsregionen återupptar vaccineringen med Astra Zenecas vaccin, det skriver regionen i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Det var under torsdagen som Västra Götalandsregionen meddelade att vaccination med Astra Zenecas vaccin skulle stoppas. Bakgrunden var att en vaccinatör i Skaraborg hade rapporterat in akuta allergiska reaktioner som uppstått vid ett fåtal tillfällen.

Läkemedelsverket har under fredagen lämnat besked att den specifika vaccinleveranser som användes inte var defekt när den lämnade tillverkare.

Frågan snabbutreddes av Läkemedelsverket och den utredningen blev klar på fredagen. Läkemedelsverket har inte hittat några defekter.

Frågan snabbutreddes

Detta fick Västra Götalandsregionen i samråd med Läkemedelsverket och Smittskydd Västra Götaland att pausa vaccineringen i väntan på en snabbutredning av Läkemedelsverket.

Snabbutredningen blev klar under fredagen. Läkemedelsverket har varit i kontakt med AstraZeneca som granskat den aktuella tillverkningssatsen och inte hittat några defekter.

ANNONS

– Företaget har nu återigen granskat den tillverkningssats som användes i Västra Götaland och konstaterar att den aktuella batchen fyller alla ställda krav och är inom specifikationen, säger Virve Reiman-Suijkerbuijk, enhetschef för Inspektion av industri och sjukvård vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Får grönt ljus

Efter samråd med Läkemedelsverket meddelar nu Västra Götalandsregionen att vaccineringen sätts igång igen.

– Det är viktigt att biverkningar följs upp och det är bra att Läkemedelsverket har hanterat ärendet så snabbt. Vi känner oss trygga med deras besked och har nu informerat våra vaccinatörer att återuppta vaccineringen med aktuell tillverkningssats, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS